το εργαστήριο - Η ιδρυτής

Η ιδρυτής

Η Χάρις Κατάκη  διδάκτωρ Ψυχολογίας έχει ιδρύσει το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων, ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο το οποίο προσφέρει θεραπευτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε άτομα οικογένειες και ζευγάρια, εκπαίδευση και εποπτεία σε ευρύ φάσμα επαγγελματιών και οργανισμών που ασχολούνται με τον άνθρωπο και τα συστήματα στα οποία ανήκει, διοργανώνει σεμινάρια, Ημερίδες και Συνέδρια ασχολείται με την έρευνα και τις εκδόσεις.

Με την εκπαιδευτική της ιδιότητα έχει εκπαιδεύσει ένα μεγάλο  αριθμό  συστημικών θεραπευτών, πολλούς επαγγελματίες της ψυχικής υγείας και συναφών ειδικοτήτων (εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών υγείας).

Η θεωρητική και η ερευνητική της εργασία οδήγησε στη σύλληψη και ανάπτυξη θεωρητικών μοντέλων τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε έγκυρα ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και βιβλία.

Έχει εκδώσει σε συνεργασία με τον Εκδοτικό Οίκο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 6 βιβλία :

- Οι τρείς ταυτότητες της Ελληνικής οικογένειας
- Το μωβ υγρό
- Το ήμερο φίδι του θεού
- Το φυλαχτό
- Με γόμα και καθρέφτη
- Με χάρτη και πυξίδα
- Το Ημερολόγιο ενός Θεραπευτή


Με τον ρόλο της θεραπεύτρια ασχολείται με την ατομική, οικογενειακή και ομαδική θεραπεία για πάνω από τρεις δεκαετίες εφαρμόζοντας ένα συνθετικό μοντέλο συστημικής θεραπείας 

Το Συνθετικό Μοντέλο Συστημικής Θεραπείας (ΣΥΜΟΣΥΘ) το οποίο έχει συλλάβει και έχει επεξεργαστεί θεωρητικά αποτελεί το θεωρητικό υπόβαθρο όλων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Εργαστηρίου.

Η αποδοχή του πρωτοποριακού αυτού μοντέλου  από όλο και μεγαλύτερο αριθμό θεραπευτών και άλλων επαγγελματιών και επιστημόνων αυξάνει ολοένα τον αριθμό οργανισμών και μεμονωμένων ατόμων που απευθύνονται στην ίδια και στους συνεργάτες της για εποπτεία και καθοδήγηση.

Η Χάρις Κατάκη έχει διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη και την διάδοση της Ελληνικής Συστημικής Σκέψης μέσα από την θεωρητική, ερευνητική, εκπαιδευτική εκδοτική της δουλειά και εποπτικό της ρόλο.

Έχει ιδρύσει και διευθύνει την γνωστή και επιτυχημένη  σειρά ΑΝΘΩΠΙΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ στη, οποία έχουν ενταχθεί πάνω από 30 βιβλία που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, σε  κοινωνικούς επιστήμονες και επαγγελματίες που ασχολούνται με τον άνθρωπο. Στην σειρά έχουν επίσης ενταχθεί και αρκετά παιδικά βιβλία βασισμένα στον συστημικό τρόπο σκέψης.

Για δεκαετίες επισκέπτεται ως καλεσμένη ομιλήτρια πολλές πόλεις και περιοχές της χώρας και του εξωτερικού κέντρα που παρέχουν εκπαίδευση σε επαγγελματίες του χώρου ψυχικής, πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς. 

Ανήκει σε πολλές επιστημονικές εταιρείες και οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει παίξει πρωτεύοντα ρόλο σε πολλές από αυτές:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (ΕΛΕΣΥΘ)
-Πρώτη πρόεδρος για δυο θητείες 
-Μέλος του Δ.Σ.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (EFTA)
Μέλος του Δ.Σ. του επιμελητηρίου των Εθνικών Εταιρειών.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (EFTA)
Μέλος του Δ.Σ.
Δυό φορές υποψήφια πρόεδρος

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (ΕΑΡ)
Μέλος με τιμητική διάκρισηΗ επιστημονική μου θεώρηση

Οι ολιστικές επιστημονικές θεωρήσεις  που αναζήτησα έδωσαν διέξοδο στην ανάγκη μου να παρατηρώ πολύπλοκα μοτίβα σκέψης, συναισθημάτων, πράξεων και συμπεριφοράς. Η ενοποιητική  οπτική μέσα από την οποία έβλεπα πάντα τον κόσμο εκπορεύεται από την πεποίθηση ότι ανάμεσα στον ακατάσχετο σχετικισμό και στην άκαμπτη αδιαλλαξία υπάρχει ένας απέραντος χώρος που επιτρέπει την ανάπτυξη συνθετικών ολιστικών εννοιών, αρχών, συναισθηματικών αποχρώσεων, επικοινωνιακών διαδρομών.

Οι θεωρητικές μου αναζητήσεις αλλά κυρίως η θεραπευτική εμπειρία με έχουν πείσει ότι η ευελιξία που προσφέρει  ένα συνθετικό πλαίσιο αναφοράς είναι δυνατόν να συνυπάρχει με την απαραίτητη οριοθέτηση ανάμεσα σε αυτοτελή γνωστικά πεδία.

Η πολυμορφία σε ότι αφορά τις προσωπικές και συλλογικές κατασκευές και ορατές συμπεριφορές, η ποικιλία των εναλλακτικών οπτικών και  τρόπων αντιμετώπισης της ζωής. με έμαθε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βλέπεις πιο βαθιά, πιο καθαρά και πιο μακριά είναι να παρατηρείς τα επιμέρους ερεθίσματα που δέχεσαι μέσα από έναν ευρυγώνιο φακό που σου επιτρέπει να συνδέεις και να συνθέτεις τις πληροφορίες που ανταλλάσσονται.

Κάτω από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν στις σύγχρονες κοινωνίες  έχουμε ανάγκη από ένα ευρύ και ευέλικτο πλαίσιο μέσα στο οποίο να εντάξουμε και να συνθέσουμε τη γνώση και την εμπειρία μας. Μια συνθετική οπτική που ξεπερνάει δυϊσμούς και εξυπηρετεί την ανάγκη για διευρυμένα θεωρητικά πλαίσια αναφοράς

επιτρέπει την ένταξη των επιμέρους αιτημάτων και  παρεμβάσεων σε ένα ευρύ και ευέλικτο πλαίσιο.

Αυτή την ολιστική οπτική της ζωής και της γνώσης μου την προσέφερε η συστημική  επιστημολογία  η οποία προσφέρει ένα συνθετικό πλαίσιο αναφοράς μέσα στο οποίο μπορούν να ενταχθούν και να οργανωθούν τα επιμέρους στοιχεία της ολότητας.

Η ενοποιητική αυτή θεώρηση της ζωής και της γνώσης αντιμετωπίζει την πολυμορφία και την πολυπλοκότητα της ζωής και της γνώσης με την ανάπτυξη εννοιών και αρχών που συμβάλουν στην οργάνωσή της, με εξόπλισε με ένα ανεκτίμητο εργαλείο.

Σε μια εποχή που τα αδιέξοδα του πλανήτη έχουν πια συνδεθεί με τις δικές μας προσωπικές και συλλογικές επιλογές, όλα τα διλήμματα, όλες οι διχογνωμίες, όλες οι αντιφατικές αντιλήψεις που μας διχάζουν μπορούν να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν όταν είμαστε ανοιχτοί να χτίσουμε γέφυρες, ανάμεσα σε εσωτερικούς, διαπροσωπικούς και επιστημολογικούς  διχασμούς.

http://www.chariskatakis.gr/