σεμινάρια - ευρύ κοινό - Το Εργαστήριο στο Συνέδριο της EFTA στην Αθήνα (2016)

Συνέδριο EFTA 2016

EFTA 2016 ATHENS

Συνέδριο με άρωμα Ελλάδας και… Εργαστηρίου!

 

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πλούσια συμμετοχή του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων στο 9ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA) που διεξήχθη στην Αθήνα μεταξύ 28ης Σεπτεμβρίου και 1ης Οκτωβρίου 2016. Συνεργάτες του Εργαστηρίου μοιράστηκαν την 33χρονη εμπειρία τους στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Συστημικής Σκέψης με συναδέλφους από όλη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ένα προσυνεδριακό εργαστήριο, δύο Συμπόσια, ένα workshop, ένα θεατρικό μονόπρακτο, δύο poster(εκ των οποίων και ένα που βραβεύτηκε! ) και φυσικά ο ρόλος της Χάρις Κατάκη ως Keynote Speaker στην ολομέλεια του Συνεδρίου πλαισίωσαν την παρουσία του Εργαστηρίου στο συνέδριο της EFTA, μια εταιρείας που μας δένουν πολλά όπως άλλωστε μπορείτε να δείτε και εδώ.

Ας δούμε όμως πως κατανεμήθηκαν ημερολογιακά οι δράσεις του Εργαστηρίου στο Συνέδριο της EFTA.

 

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου
 

 

Pre Conference Workshop:

Η εικόνα του άνδρα στον καθρέφτη μιας κοινωνίας που αλλάζει:
Πολιτισμικές και θεραπευτικές διαστάσεις της αναδυόμενης νέας ανδρικής ταυτότητας


 

Όσοι παρακολούθησαν το σεμινάριο αυτό είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συζητήσουν τις διεργασίες αλλαγής της ανδρικής ταυτότητας και κυρίως των εφαρμογών της στην θεραπεία.

Tο βιωματικό αυτό σεμινάριο βασίστηκε σε:

·         Βασικά ευρήματα από διαχρονικές έρευνες 40 ετών οι οποίες εστίασαν στην διερεύνηση της σταδιακής μεταμόρφωσης της ταυτότητας των δυο φύλων.

·         Παραδείγματα από τη θεραπεία τα οποία αναδεικνύουν τα μεταλλασσόμενα μοτίβα της ανδρικής και της γυναικείας ταυτότητας  και της σχέσης του ζευγαριού.

Στη συνέχεια, μέσα από βιωματικές ασκήσεις και συζητήσεις σε μικρές ομάδες διερευνήθηκαν θέματα όπως:

·         οι ενδοιασμοί των ανδρών για την ψυχοθεραπεία και πώς ξεπερνιόνται,

·         η θεματολογία που τους απασχολεί και πώς αυτή φαίνεται να αλλάζει τα τελευταία χρόνια,

  • η θέση τους μέσα στις θεραπευτικές ομάδες οικογενειακού προσανατολισμού,
  • πότε οι άνδρες διακόπτουν  ή ολοκληρώνουν τη θεραπεία

Παρουσιάσαν: Χάρις Κατάκη, Χρήστος Ζιούβας, Βασίλης Μανάτος, Ελίνα Πανταλέων, Αφροδίτη Παπαϊωάννου, Όλγα Κοτρώτσου

Πέμπτη 29 Σεπτέμβριου 

Συμπόσιο:

Exploring the role of Training, Supervision and Therapy of Therapists through dialogues with the Leaders of the field 

 

Όσοι συμμετείχαν σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον Συμπόσιο είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη συμβολή των Αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων στην σύγχρονη Ψυχοθεραπεία με πιο σημαντική τη διαλεκτική μέθοδο του Σωκράτη (μαιευτική).

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύνδεση με σύγχρονους OpinionLeadersτης Ψυχοθεραπείας, παγκοσμίου φήμης, καθώς το Εργαστήριο έχει εξασφαλίσει αποκλειστικές συνεντεύξεις με ονόματα όπως ο Salvador Minuchin, ο Irvin Yalom, ο Mony Elkaim, ο Brent Atkinson, η Harlene Andersonκαι ο Kenneth Gergen. Συζητήσαμε μαζί τους για την Εκπαίδευση, την Θεραπεία και την Εποπτεία, για την εξέλιξη της Ψυχοθεραπείας τα επόμενα χρόνια αλλά και τη σημασία της Θεραπείας του ίδιου του Θεραπευτή. Πάντα είναι ευχαρίστηση να έχεις όλα αυτά τα ονόματα μαζί στην ίδια αίθουσα!

 

 

 

Παρουσίασαν: Leto Katakis,Psychotherapist, Director / Laboratory for the Study of Human Relations, Athens, Greece
Eleni Nina, Psychotherapist, Director / Laboratory for the Study of Human Relations, Athens, Greece

Μονόπρακτο (one-act play)

Η Μαρία Πυρουνάκη, φτιάχνοντας μια θεατρική ομάδα, η οποία απαρτιζόταν από σχετικούς με τη ψυχοθεραπείας ανθρώπους, έκανε αυτό που ξέρει τόσο καλά : να συνδυάζει την αγάπη και τη γνώση της για την  Ψυχοθεραπεία με την Τέχνη!

Το μονόπρακτο με τίτλο: «Ένας εσωτερικός διάλογος σαν μονόλογος προσωπικών στιγμάτων, υπό τη γοητεία της θεραπευτικής διαδικασίας» αποτέλεσε πόλο έλξης πολλών επισκεπτών του Συνεδρίου οι οποίοι χάρισαν το ζεστό και δυνατό τους χειροκρότημα στο τέλος της παράστασης.
 

Plennary Session

It’ s all Greek to me: οι ρίζες και η εξέλιξη της ελληνικής συστημικής σκέψης και οι εφαρμογές της

Charis Katakis: Psychologist, Founder & President, Laboratory for the Study of Human Relations, Athens, Greece, Honorary President of the Hellenic Association for Systemic Therapy (HELESYTH)


«*Χαίρομαι που βρίσκομαι με μια τόσο καλή παρέα σ’ αυτή την πρώτη ολομέλεια του συνεδρίου. Γνώρισα τον Barry Schwartz μόλις πριν από λίγο  αλλά νιώθω βαθιά συνδεδεμένη μαζί του. Ελπίζω ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίασής μου η συγγένεια μεταξύ των κατευθυντήριων γραμμών του για τη ζωή και τις βασικές διαστάσεις της ελληνικής συστημικής σκέψης θα γίνουν ορατή. Με τον Mony, αυτή η συγγένεια έχει καλλιεργηθεί για πάνω από 25 χρόνια. Έχει δημιουργηθεί μια “affinitedes coeurs” - όπως ο ίδιος θα το έθετε. Μια που είμαι η μόνη Ελληνίδα μεταξύ των βασικών ομιλητών σε αυτό το  συνέδριο, επέλεξα να σας μιλήσω για εμάς. Σκοπεύω για μισή ώρα να σας ταξιδέψω στον τόπο της Ελληνικής συστημικής κοινότητας  μέσα από βασικές θέσεις και εμπειρίες που καλλιεργήθηκαν μισό αιώνα. Θα κάνουμε στάσεις σε κύριους σταθμούς, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού…».

*Από την έναρξη της ομιλίας της Χ. Κατάκη

 

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου


Workshop:
Enforcing the Therapeutic Narrative through a Variety of Art Forms in Systemic Therapy and PracticeΤέχνη και Ψυχοθεραπεία ξανά και σε αυτό το workshopόπου με διάφορα ερεθίσματα μέσα από τη τέχνη (και κυρίως μέσα από τη ταινία Le Premier Jour du Reste de ta Vie (2008) - Η Πρώτη Μέρα της Υπόλοιπης Ζωής σου) οι συμμετέχοντες ενεργοποιήθηκαν τόσο σχετικά με τη Ψυχοθεραπεία όσο και με τη Συμβουλευτική αντιλαμβανόμενοι όμως και τα αυστηρά όρια που έχει η τέχνη σε παρεμβάσεις.

Παρουσίαση: Afroditi Papaioannou-Spiroulia Dr, Elina Pantaleon, Maria Pirounaki-Lioni Dr
Laboratory for the Study of Human RelationsΣάββατο 1 Οκτωβρίου

 

Το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων παρέχει ειδίκευση στη Συστημική Σκέψη σε Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας από το 1983 και είναι πιστοποιημένο από εγχώριους και διεθνείς φορείς.

Στο συμπόσιο «On the main axons of theTherapistsTraining: the scientific-academicad equacy and the personal development culminated in the Art of the effective carrying out of therapy» οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα βασικά σημεία που εστιάζεται η εκπαίδευση των Ψυχοθεραπευτών σε Ελλάδα, Γαλλία, Σερβία και Ιταλία. Υπήρχαν αντιπρόσωποι αντίστοιχων εκπαιδευτικών κέντρων όπου μετέφεραν τις γνώσεις και την εμπειρία ως Εκπαιδευτές υποψηφίων θεραπευτών κατώ από τον συντονισμό του Rodolfo de Bernart, Διευθυντή του Institute of Family Therapy of Florence, ο οποίος είναι και ο νέος Πρόεδρος της EFTA (2016 – 2019).


 

 

Και φυσικά τα poster μας!

 

 

 

 

 

Το πόστερ με κεντρική θεματολογία The Greek couple in our days βραβεύτηκε από την κεντρική επιτροπή του Συνεδρίου!

 

 

 

 

 

 

                

  The use of letter writing in promoting systemic changes in families (poster)

Charis Katakis,Psychotherapist, President / Laboratory for the Study of Human Relations, Athens, Greece
Irene Reppa, Family Therapist / Laboratory for the Study of Human Relations, Athens, Greece
Tina Rota, Systemic Counsellor / Laboratory for the Study of Human Relations, Athens, Greece
Zoe Stravopodi, Family Therapist / Laboratory for the Study of Human Relations, Athens, Greece

 

 

 

 

 

 

Συνοψίζοντας

Το Εργαστήριο συμμετείχε σε ένα ακόμα συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογένειας συλλογικά με καινοτόμες προτάσεις αγγίζοντας επιστημονικά θέματα που θα απασχολήσουν το σύνολο της Οικογενειακής Θεραπείας τα επόμενα χρόνια.

Στόχος μας μέσα από τη συμμετοχή σε τέτοιας εμβέλειας εκδηλώσεις είναι η δικτύωση και η αλληλεπίδραση με συναδέλφους του ίδιου επιστημονικού πεδίου, με διαφορετικές κουλτούρες και ξεχωριστά βιώματα ώστε να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας και να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας. Ελπίζουμε να βάλαμε και εμείς το λιθαράκι μας στο άρτιο επιστημονικό αποτέλεσμα που παρουσίασε το 9ο Συνέδριο της EFTA κοιτάζοντας ήδη με ενδιαφέρον το επόμενο!