σεμινάρια - ευρύ κοινό - Σεμινάρια με Βασίλη Φθενάκη

Ο Βασίλης Φθενάκης με το Εργαστήριο


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα δύο σεμινάρια που διοργανώθηκαν από το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων και έλαβαν χώρα στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο το Σαββατοκύριακο 28 & 29 Νοεμβρίου 2015. Κεντρικός εισηγητής των δύο σεμιναρίων ήταν ο καθηγητής Βασίλειος Φθενάκης, κάτοχος πέντε διδακτορικών τίτλων, σύμβουλος σε θέματα Εκπαίδευσης και Οικογένειας της Γερμανικής Κυβέρνησης αλλά και πολλών άλλων ανά τον κόσμο. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχει υλοποιήσει χρησιμοποιούνται σε Ρωσία, Κίνα και Γερμανία ενώ η συμβολή του σε θέματα διαμεσολάβησης διαζυγίου και επιμέλειας παιδιών θεωρείται νευραλγικού χαρακτήρα.

Σάββατο 28 Νοεμβρίου    
«Αντιμετωπίζοντας το διαζύγιο: στρατηγικές μετάβασης από άνδρες και γυναίκες»


Το Σάββατο 28 Νοεμβρίου , ο κ. Φθενάκης ασχολήθηκε με το θέμα του Διαζυγίου μέσα από ένα σεμινάριο που έφερε τον τίτλο: «Αντιμετωπίζοντας το διαζύγιο: στρατηγικές μετάβασης από άνδρες και γυναίκες». Κατά την εισήγηση του, ο κ. Φθενάκης παρουσίασε έρευνες που έχουν γίνει ανά τον κόσμο και αφορούν τόσο στα μοντέλα οικογενειών όσο και τη θέση των παιδιών κατά τη διάρκεια του διαζυγίου και την επιμέλεια τους. Υπεύθυνη συντονισμού του σεμιναρίου ήταν η Περσεφόνη Σπανού. Με αφορμή τις εισηγήσεις του κ. Φθενάκη, αλλά και οπτικοακουστικά υλικά που προβλήθηκαν, τέθηκαν ερωτήματα πάνω στα οποία το κοινό συμμετείχε ενεργά τόσο μέσω ασκήσεων βιωματικής επεξεργασίας όσο και μέσω διαλόγου.

Το κοινό χωρισμένο σε μικρές ομάδες κατά τη βιωματική επεξεργασία

 Την εισήγηση του κ. Φθενάκη μπορείτε να τη βρείτε εδώ
 

Κυριακή 29 Νοεμβρίου

«Αλλάζοντας το εκπαιδευτικό σύστημα: αλλάζουμε το παράδειγμα για ισότητα στην εκπαίδευση»


Τη Κυριακή 29 Νοεμβρίου, το θέμα που καταπιάστηκε ο Εισηγητής ήταν το Εκπαιδευτικό Σύστημα και προς τα πού οδηγείται σε σεμινάριο με τίτλο «Αλλάζοντας το εκπαιδευτικό σύστημα: αλλάζουμε το παράδειγμα για ισότητα στην εκπαίδευση». Αφού αναλύθηκαν τα βασικότερα μοντέλα που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα, ο κ. Φθενάκης μας ανέλυσε το θεωρητικό μοντέλο πάνω στο οποίο εργάζεται τον τελευταίο καιρό που κεντρικός του άξονας είναι η «Συνδόμηση» , η από κοινού συνεργασία δηλαδή των μαθητών μεταξύ τους αλλά και των εκπαιδευτών τους με σκοπό την μόρφωση τόσο σε γνωστικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Υπεύθυνη Συντονισμού αυτού του σεμιναρίου ήταν η κυρία Ειρήνη Ρέππα, Ψυχοθεραπεύτρια και Σύμβουλος Σταδιοδρομίας η οποία οργάνωσε και το βιωματικό κομμάτι του σεμιναρίου όταν και οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες με διαφορετικούς ρόλους (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς).

 

 Την εισήγηση του κ. Φθενάκη μπορείτε να τη βρείτε εδώ

 


Κλείσιμο
 


Στο κλείσιμο της ημέρας, η κα. Κατάκη ανέβηκε στη σκηνή του Αμφιθεάτρου του Μητροπολιτικού Κολλεγίου όπου και συνομίλησε με τον Βασίλη Φθενάκη, του έκανε ερωτήσεις και μαζί με την συμμετοχή του κοινού μάθαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για έναν άνθρωπο που κάνει γνωστή τη χώρα μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Όταν ρωτήθηκε από την κα. Κατάκη με ποιόν τρόπο κατάφερε να αφήσει πίσω τις καταβολές του που έφερνε από ένα μικρό χωριό της Κρήτης (Βραχάσι) και να κάνει τέτοια σταδιοδρομία σε μια χώρα σαν την Γερμανία, μας περιέγραψε διάφορες βιωματικές ιστορίες που τον έκαναν να εγκλιμαστεί σε αυτή τη καινούργια χώρα.

Τόσο τη πρώτη όσο και τη δεύτερη ημέρα ο κ. Φθενάκης συνομίλησε στους διαδρόμους του Μητροπολιτικού Κολλεγίου με το κοινό μοιράζοντας μαζί τους σκέψεις και συναισθήματα.

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Φθενάκη που προσφέρθηκε να είναι κοντά μας ανάμεσα στις τόσες υποχρεώσεις του και στα τόσα πολλά ταξίδια του. Η δεκτικότητα, η απλότητα και η ευγένεια που τον διέπει βοήθησε τα μέγιστα στην πραγμάτωση αυτών των δύο σεμιναρίων. Υπήρξε πάντα δεκτικός στο να ακούσει τις προτάσεις μας και να τις βελτιώσει με μικρές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις. Είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε κι άλλες ευκαιρίες να εμπλουτίσουμε αυτήν την τόσο εποικοδομητική συνεργασία.

Ευχαριστούμε επίσης την Περσεφόνη Σπανού και την Ειρήνη Ρέππα που βοήθησαν στον συντονισμό της πρώτης και της δεύτερης ημέρας αντίστοιχα. Η συμμετοχή τους ήταν καταλυτική τόσο στη διαμόρφωση των ομάδων βιωματικής επεξεργασίας όσο και στη δομή του προγράμματος των σεμιναρίων συνολικά. Ευχαριστούμε επίσης τον Πάνο Ράτη, που σε αυτή, αλλά και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις, μας χαρίζει όμορφες φωτογραφίες και video.

Τέλος, ανεκτίμητης αξίας είναι η συμβολή του Μητροπολιτικού Κολλεγίου σαν Χορηγός Φιλοξενίας. Το Κολλέγιο μας προσέφερε τόσο τους φιλόξενους χώρους του όσο και τους πολύ ικανούς συνεργάτες του προκειμένου να μας βοηθήσει στην υλοποίηση αυτών των δύο πολύ ιδιαίτερων σεμιναρίων. Η επιστημονική σχέση του Εργαστηρίου με το Metropolitan College μετράει ήδη τρία χρόνια και τέτοιου είδους συνεργασίες εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο τη μεταξύ μας σχέση.