Books

Books2019-11-22T10:55:57+00:00

Charis’ Books

Man: The silent revolution

The processes of male identity transformation, which recently accelerated dramatically revealing an unknown, more private side of men, are becoming increasingly visible in personal, family and wider socio-cultural contexts, and are already reflected in the structure and functioning of the family,  in the couple’s relationship, and in professional and social settings.

Man: The Silent Revolution traces the emerging, new masculine identity through multiple perspectives. The authors follow modern man on an unprecedented course, hitherto unimaginable within traditional representations of masculinity, as he quietly removes his armour and challenges the one-dimensional image he held of himself and others of him. Having abandoned his archetypal hegemonic position, he finds himself standing at an existential crossroads where he revisits many deep-rooted elements of his traditional self.

Diary of a Therapist

The publication of the Diary of a Therapist coincides with the 30th anniversary of the Laboratory for the Study of Human Relations, founded by Charis Katakis in 1984. In the Diary, the author invites the reader on an extraordinary journey through hidden aspects of a therapist’s life and reveals the most fundamental ingredients that over the years have shaped her unique approach to therapy. Among other things, the reader will discover the importance of getting to know and maintaining ties with our genealogical and cultural roots, enabling us to join the dots of our life and find our deeper self. Along with the author, the reader will revisit important landmarks in their life’s trajectory, when called upon to decide on a career path, on marriage and direction in life, and will reflect upon the often tragic ambiguity and double meaning of our everyday language, when we say one thing but mean another.

Το μωβ υγρό

… Μερικά μόλις βήματα από το ορόσημο του 2000, εφοδιασμένοι με μια αλήθεια που τοποθετεί την ευθύνη για το μέλλον στα χέρια μας, συνειδητοποιούμε ότι δεν υπάρχουν αναλλοίωτες, a priori αντικειμενικές αλήθειες που καθορίζουν τη μοίρα μας, αλλά μόνο οι εναλλασσόμενες και συνεχώς αναθεωρούμενες αντιλήψεις και πεποιθήσεις που εμείς οι ίδιοι κατασκευάζουμε, στη συνέχεια τις απορρίπτουμε και τις αναδημιουργούμε μέσα από βιωμένες εμπειρίες.

… Το αγωνιώδες ψάξιμο σιγά-σιγά κορυφώνεται καθώς διαισθανόμαστε ότι στα γνώριμα μονοπάτια δεν θα βρούμε το χάρτη και την πυξίδα που απεγνωσμένα αναζητάμε. Διαισθανόμαστε ότι τα προβλήματα, τα συμπτώματα -σωματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά- δεν οφείλονται σε δική μας ανικανότητα, ατυχία ή κάποιου είδους περιστασιακή εμπλοκή, αλλά αποτελούν μέρος της γενικότερης ασάφειας που επικρατεί.

… Διαισθανόμαστε ότι είναι πλέον θέμα επιβίωσης να βρούμε τρόπο να καλλιεργήσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο, για να κατανοούμε τι γίνεται μέσα μας και γύρω μας, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να ενεργούμε αποτελεσματικά και κυρίως να αισθανόμαστε ότι η ζωή έχει νόημα.

Το ήμερο φίδι του θεού

Το Ήμερο φίδι του θεού είναι η δημιουργική αποκάλυψη της συγγραφέως. Ένα βιβλίο στο οποίο η Χάρις Κατάκη μετατρέπει με καινοτόμο τρόπο τη μοναδική συνθετική συστημική θεραπευτική της προσέγγιση σε μυθιστόρημα. Οι αναγνώστες, όπως και οι θεραπευόμενοι, ανακαλύπτουν ότι η θεραπευτική προσέγγισή της είναι πράγματι σύγχρονη, απόλυτα ταιριαστή στις προκλήσεις και τη ρευστότητα της σημερινής ζωής, όπου οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα ερωτήματα «ποιος είμαι, που πάω και γιατί». Όπως το ήμερο φίδι, συνειδητοποιούν in vivo ότι μπορούν να αλλάξουν το δέρμα τους και να ανανεώσουν τις ζωές τους.

Σας προσκαλώ να διαβάσετε αυτό το βιβλίο και να ακολουθήσετε την Αριάδνη, την πρωταγωνίστρια, την Ερατώ, τη θεραπεύτριά της, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη των ομάδων καθώς ξεδιπλώνουν τις έντονες περιγραφές της προσωπικής τους ζωής, με τις οποίες ο αναγνώστης αναπόφευκτα ταυτίζεται. Ανακαλύψτε και οι ίδιοι τον πλούτο αυτής της θεραπευτικής προσέγγισης και τις αλλαγές που βιώνουν οι συμμετέχοντες σ’ αυτήν, έναν πλούτο πολυδιάστατο, βαθύ και έντονο που δεν μπορεί σίγουρα να αποδοθεί σε αυτό το συνοπτικό σχόλιο…

Harlene Anderson, Ph.D., Houston Galveston Institute, USA

Στη μεγάλη διαδρομή της ως συστημικής θεραπεύτριας, η ίδια της η μέθοδος οδηγεί τη συγγραφέα στα μονοπάτια της ελληνικής σκέψης και στις τελετές της ελληνικής κοινωνίας, που ενσωματωμένες πλέον στη θεραπευτική διαδικασία προσφέρουν στο θεραπευόμενο τις λύσεις και «των παθημάτων την κάθαρση». Μέσα από τη μαγεία της γραφής ο Έλληνας αναγνώστης θα βρεθεί μαζί της να περιδιαβάζει στη δική του ιστορία και να αναγνωρίζει μέσα σε αυτήν τον εαυτό του και τη γενιά του.

Λίλυ Στυλιανούδη, Νομικός-Ανθρωπολόγος, Διευθύντρια Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Κοινωνίας, Ακαδημία Αθηνών

Οι τρεις ταυτότητες της ελληνικής οικογένειας

Σ’ αυτό το βιβλίο γίνεται προσπάθεια να εξηγηθεί η χαοτική ενδοοικογενειακή συναλλαγή με βάση τα αλληλοσυγκρουόμενα πρότυπα ζωής που μπερδεύονται μέσα μας καθώς η κοινωνία μας περνάει αστραπιαία από το παραδοσιακό στο μετανεωτερικό στάδιο εξέλιξης.

«Τα άτομα δυσκολεύονται να τοποθετήσουν τον εαυτό τους απέναντι στις αντιφατικές αντιλήψεις που συνυπάρχουν στο περιβάλλον τους. Οι εσωτερικές συγκρούσεις διοχετεύονται αναπόφευκτα στη συναλλαγή με τους άλλους και δημιουργούνται εμπλοκές στην επικοινωνία. Οι διαπροσωπικές συγκρούσεις αυξάνουν την εσωτερική σύγχυση και ο φαύλος κύκλος διαιωνίζεται… Η κρίση που συγκλονίζει σήμερα τις ελληνικές οικογένειες -διαπιστωμένη από ειδικούς και μη- είναι η σύγχυση αξιών που συνδέεται άμεσα με τις αντιλήψεις που έχουμε για το ρόλο μας ως αντρών, γυναικών, συζύγων, παιδιών, συγγενών».

Από την πρώτη έκδοση

«Από τη γενικευμένη αίσθηση του αδιεξόδου μοιάζει να περνάμε σε μια περίοδο αναζήτησης διεξόδου. Μέσα στους κλυδωνισμούς των τελευταίων δεκαετιών που συντάραξαν τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας, η οικογένεια έμοιαζε κτίριο έτοιμο να σωριαστεί. Είχαμε αρχίσει να φοβόμαστε ότι η σύγχρονη αστικοποιημένη καταναλωτική κοινωνία μας θα χτιζόταν πάνω στα συντρίμμια των οικογενειακών σχέσεων. Φαίνεται όμως ότι μέσα στη σύγχυση και τον πανικό που δημιουργούσαν οι συνεχείς κατεδαφίσεις στο δρόμο προς την κατάκτηση της ευημερίας, είχαμε υποτιμήσει την ανθεκτικότητα, την ευστάθεια, την προσαρμοστικότητα και την ευελιξία των οικογενειακών δεσμών, που για μια ακόμα φορά, όπως σε προηγούμενες φάσεις εθνικών και κοινωνικών κρίσεων, λειτουργεί σαν δίχτυ ασφαλείας».

Από την όγδοη έκδοση

Με χάρτι και πυξίδα

Αποτελώντας τη φυσική συνέχεια του τόμου Με γόμα και καθρέφτη, το βιβλίο πιάνει το νήμα των αφηγήσεων συστημικής ψυχοθεραπείας από εκεί όπου σταμάτησε το προηγούμενο. Τα θέματά του, διατυπωμένα με άμεσο, αυθεντικό και κατανοητό τρόπο, αγγίζουν την επικαιρότητα: σύγχρονες μορφές συμβίωσης της μετανεωτερικής εποχής, διαγενεολογικές επιπτώσεις της βίας και των τραυματικών εμπειριών, οικογενειακή θεραπεία και χρήση ουσιών, ψυχοθεραπεία και πνευματικότητα, ψυχοθεραπεία με δικαστική εντολή. Ένα σημαντικό βιβλίο που αναδεικνύει τις δυσκολίες και τους προβληματισμούς των εμπλεκόμενων –θεραπευόμενων και επαγγελματιών ψυχικής υγείας– στη θεραπευτική διαδικασία.

Από τον Πρόλογο της Χ. Κατάκη

Με γόμα και καθρέφτη

… Σκέφτομαι πόσο τυχεροί είμαστε εμείς οι θεραπευτές. Συναντιόμαστε με ανθρώπους και μιλάμε για εμάς, για όλους μας, για την ύπαρξη, τη ζωή, το θάνατο, τη χαρά και τους φόβους μας. Ζούμε διαρκώς μέσα σε μια διαδικασία μύησης, όπου θεραπευτής και θεραπευόμενος καλούνται να αυτενεργήσουν για την κατανόηση του εαυτού τους και του άλλου, προκειμένου να βαδίσουν το δρόμο της ηθικής τους αυτογνωσίας…

Ελένη Νίνα

Εννιά συστημικοί ψυχοθεραπευτές παρουσιάζουν τον τρόπο με τον οποίο βοήθησαν άτομα και οικογένειες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και να ζήσουν μια γεμάτη νόημα και ουσία ζωή. Οι αφηγήσεις τους αποτελούν ένα άμεσο και αυθεντικό «ντοκουμέντο» της θεραπευτικής διαδικασίας, το οποίο δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στο θεραπευόμενο, αλλά μιλά και για το θεραπευτή και, φυσικά, για τη μεταξύ τους σχέση.

Οι εννιά ιστορίες λειτουργούν πολλαπλά: ως δείγματα προβλημάτων που αντιμετωπίζονται θεραπευτικά (προβλήματα σχέσεων, σοβαρά σωματικά συμπτώματα, ψυχωτικά επεισόδια, κατάθλιψη κ.λπ.), ως μεταφορά μιας θεωρητικής προσέγγισης (η κυρίαρχη μονολογική φωνή και η μετατροπή της σε πολλές διαλογικές φωνές στην αφηγηματική οπτική), για να στηρίξουν θεωρητικούς προβληματισμούς (π.χ. για την ενότητα σώματος και νου), για να λειτουργήσουν ως μεγεθυντικοί φακοί σε θεραπευτικές παρεμβάσεις (επιστολές στο πλαίσιο της θεραπείας), για να στηρίξουν με νέο τρόπο όψεις ενός κλασσικού θέματος, όπως η μετανάστευση, για να ανοίξουν χώρο για το υγιές παρά το βάρος του παθολογικού, για να δώσουν πανοραμικές εικόνες των θεραπευτικών διαδρομών και των εν εξελίξει σχέσεων των μελών μιας οικογένειας ή για να θέσουν τις παράλληλες διαδρομές θεραπευτή και θεραπευόμενου.

Πρόλογοι Σειράς

  • Οικογένεια μαζί όμως αλλιώτικα (εξώφυλλο)

  • Πλάθοντας ανθρώπους (εξώφυλλο, οπισθόφυλλο)
  • Αν μ’ αγαπάς μη μ’ αγαπάς (εξώφυλλο, οπισθόφυλλο)
  • Ο κορεσμένος εαυτός (εξώφυλλο, οπισθόφυλλο)
  • Η γλώσσα της αλλαγής (εξώφυλλο, οπισθόφυλλο)
  • Όμοιος ομοίω ζευγαρώνει (εξώφυλλο, οπισθόφυλλο)
  • Το φτερό του θεραπευτή αητού (εξώφυλλο, οπισθόφυλλο)
  • Οι περιπέτειες της Λορέτας της ποντικίνας (εξώφυλλο, εξώφυλλο , εξώφυλλο)
  • Οικογένεια: Η σύγχρονη οδύσσεια (εξώφυλλο, οπισθόφυλλο)
  • Η Ελληνίδα μητέρα (εξώφυλλο, οπισθόφυλλο)
  • Η επιχείρηση του 21ου αιώνα (εξώφυλλο, οπισθόφυλλο)
  • Το ζευγάρι και ο εύθραυστος δεσμός (εξώφυλλο, οπισθόφυλλο)

Συμμετοχές σε βιβλία άλλων

  • «Σαρωτικές Αλλαγές στο Χάρτη της Οικογενειακής Ζωής: Νέες προκλήσεις για τον επαγγελματία ψυχικής υγείας».
  • Στον τόμο Η Οικογένεια και το Σχολείο, Συμβούλιο Επιμόρφωσης στην Κοινωνική Εργασία – Σ.Ε.Κ.Ε.

  • «Συστημική Σκέψη και Κλινική Πράξη». Στον τόμο Σύγχρονες Ψυχοθεραπείες στην Ελλάδα, University of Indianapolis Athens Press.

  • «Η Σύγχρονη Οικογένεια στα πρόθυρα της Μεταβιομηχανικής Εποχής – Μορφογενετικές Αναθεωρήσεις και Ανακατάξεις». Στο βιβλίο Οικογένεια, Ελληνική Εταιρεία Ψυχικής Υγιεινής και Νευροψυχιατρικής του Παιδιού.

  • Panorama des Therapies Familiales:

Κριτικές

Η συγγραφέας έχει προ πολλού αμφισβητήσει τις θεωρίες, πιστεύει και εκείνη, όπως και ο δάσκαλός της Γ. Βασιλείου, ότι πρέπει να κρατήσουμε τις θεωρίες μας ξέχωρα και μακρινά και τις καρδιές μας ενωμένες.

Ελένη Νίνα, Κλινικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

«Το ημερολόγιο ενός θεραπευτή» είναι ένα βιβλίο που πολλοί θα το χαρακτήριζαν «πολύτιμο» και οι συντηρητικότεροι «πολύ χρήσιμο». Ανοίγει δρόμους, ξεδιπλώνει πτυχές, ρίχνει φως σε σκοτεινές γωνίες, ξεμπερδεύει κόμπους, αποσαφηνίζει τις έννοιες των λέξεων όταν άλλα θέλουμε να δηλώσουμε και άλλα λέμε. Μιλάμε βέβαια από την ψυχολογική πλευρά της καθημερινότητάς μας. Όμως εκτός από χρήσιμο το ταξίδι στο οποίο μας οδηγεί το βιβλίο είναι και ευχάριστο. Με γλώσσα πλούσια και ώριμη, με την παρεμβολή γοητευτικών αποσπασμάτων λόγου από θεραπευτικές συνεδρίες, με στίχους ποιητών και στιχουργών, με έξυπνη χρήση των συμβόλων (κυρίως εκείνων από τη μυθολογία μας), με λογοτεχνικές χάρες γραφής. Γι’ αυτό πιστεύω πως «Το ημερολόγιο ενός θεραπευτή» θα αποτελέσει μία ακόμα επιτυχία του «Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων» και της συγγραφέως κ. Χαρ. Κατάκη.

Γεράσιμος Ρηγάτος, Ακαδημαϊκός

Ως πολυπρόσωπη αφηγήτρια, μέσα από τα στοχαστικά της λεκτικά παιχνίδια μπορεί να αποκαλύπτεται και να αποκαλύπτει, να προκαλεί, να ερεθίζει, να γοητεύει, να θεραπεύει. Η ανάγνωση αυτού του βιβλίου είναι μια εμπειρία που σε φέρνει σε επαφή με το βαθύτερο είναι σου και σε απογειώνει.

Αθηνά Μπίνιου, Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων