Διαμεσολάβηση και Ψυχοθεραπεία: Kοινά Σημεία και Αποκλίσεις

Στόχος του σεμιναρίου είναι να γνωρίσουν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας τον θεσμό της διαμεσολάβησης και τα όρια της διαμεσολάβησης σε σχέση με την ψυχοθεραπευτική δουλειά, ώστε:
α) να είναι προετοιμασμένοι και να μην αιφνιδιαστούν από την εφαρμογή μιας νέας και σχετικά άγνωστης, ακόμη, διαδικασίας, και
β) να μπορούν να υποστηρίζουν τους θεραπευόμενους τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της διαμεσολαβητικής διαδικασίας.

Στο σεμινάριο γίνεται αναφορά:
✨ στην εξέλιξη της διαμεσολάβησης στην Ελλάδα και το ισχύον νομικό πλαίσιο
✨ στα κοινά στοιχεία και τις διαφορές ανάμεσα στην οικογενειακή διαμεσολάβηση και την ψυχοθεραπεία,
✨ στον ρόλο του διαμεσολαβητή και πώς διαφέρει από τον ρόλο του θεραπευτή,
✨ στο τι πρέπει να περιμένει ο επαγγελματίας ότι θα βιώσουν οι θεραπευόμενοί του μέσα στην διαμεσολαβητική διαδικασία,
✨ στον ρόλο που μπορεί να παίξει ο θεραπευτής μέσα στην διαμεσολαβητική διαδικασία, και
✨ στο πώς μπορεί να διαμορφωθεί μια συμμαχία ανάμεσα στους διαμεσολαβητές και τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Εισηγήτρια: Αλέξια Στουραΐτη*, Δικηγόρος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβητρια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Ψυχοδραματιστρια, Συνεργάτιδα του ΨΥΚΑΠ – PCPD
Χώρος Διεξαγωγής: Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων (Αίαντος 3α και Τροίας, Βριλήσσια)
Ημερομηνία Διεξαγωγής: Παρασκευή  12 Ιουνίου 2020
Ώρες: 17.30 – 21.30
Δικαίωμα Συμμετοχής: 45 ευρώ ( για εν ενεργεία εκπαιδευόμενους 30 ευρώ)
Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης

 

Αλέξια Στουραΐτη είναι νομικός και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Μετά από πλήθος επιμορφώσεων και υποτροφιών σε σχετικά πεδία (ενδεικτικά: μη-βίαιη επικοινωνία, διαπραγματεύσεις, θεωρία συστημικής ψυχοθεραπείας, σχολική διαμεσολάβηση κ.ά.), τα προσωπικά της ενδιαφέροντα και οι ευαισθησίες την ώθησαν να επανεκπαιδεύσει τον εαυτό της ολοκληρώνοντας 4ετείς σπουδές στο Ψυχόδραμα.

Ήταν υπότροφος του Eastern Mennonite University, USA για το 2018, όπου εκπαιδεύτηκε στη διαχείριση του τραύματος και σε πρακτικές της Επανορθωτικής Δικαιοσύνης, καθώς και του ιδρύματος R. Bosch, μέσω του οποίου πραγματοποίησε project επανορθωτικής πρακτικής στη Γερμανία. Επίσης, ήταν μέλος της επιστημονικής ομάδας στην επιμόρφωση επιμελητών ανηλίκων στη συνδιαλλαγή ανήλικου δράστη και θύματος στο ΕΚΔΔΑ (2017), ενώ ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της στη θεραπευτική προσέγγιση των εξαρτήσεων (Msc “Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις”).

Είναι μέλος του δικτύου συνεργατών της Attachment Parenting Hellas, καθώς και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Επανορθωτική Δικαιοσύνη. Συνεργάτης του Ψυχοδραματικού Κέντρου Ανάπτυξης της Προσωπικότητας (ΨΥΚΑΠ), εξειδικεύεται στην Οικογενειακή Διαμεσολάβηση (διαμεσολάβηση στο διαζύγιο), οργανώνει και συντονίζει βιωματικά και εκπαιδευτικά σεμινάρια από το 2015, ενώ αρθρογραφεί σχετικά με τα αντικείμενα στα οποία ειδικεύεται.

2020-06-04T10:54:33+00:00