Πρόγραμμα Ειδίκευσης
στη Συστημική Συμβουλευτική

Πρόγραμμα Ειδίκευσης
στη Συστημική Συμβουλευτική
2021-09-20T20:09:03+00:00

Πιστοποιηθείτε ως Συστημικός Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Τριετές Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη
Συστημική Συμβουλευτική

Το Π.Ε.Σ.ΣΥ σε ώρες

0
Συνολικές Ώρες
0
Ακαδημαϊκά Έτη
0
Ώρες Θεωρίας
0
Πρακτική Άσκηση
0
Ώρες Εποπτείας
0
Προσωπική Θεραπεία

Αναλυτικός Οδηγός Σπουδών

Η ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Η Συστημική αποτελεί μια επιστημονικά κατοχυρωμένη θεωρητική προσέγγιση. Αν και η γνωστότερη εφαρμογή της είναι στο χώρο της ψυχοθεραπείας, η συστημική προσέγγιση έχει πολλές άλλες εφαρμογές, μια από τις οποίες αφορά το χώρο της συμβουλευτική. Ο συστημικός τρόπος σκέψης προσφέρει ένα ευέλικτο, ευρύ και ενοποιητικό πλαίσιο, το οποίο διευκολύνει την οργάνωση της πολυπλοκότητας που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες στο χώρο της δουλειάς τους και διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ τους.

ΠΟΙΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΟΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συστημική Συμβουλευτική (ΠΕΣΣΥ) απευθύνεται σε επαγγελματίες που ρόλος τους είναι να βοηθούν άλλους ανθρώπους να αναπτύσσουν το δυναμικό τους, να παίρνουν αποφάσεις, να αντιμετωπίζουν κρίσεις, να επιλύουν συγκρούσεις, και να στηρίζουν και εκείνοι με τη σειρά τους άλλους ανθρώπους. Οι αιτήσεις αξιολογούνται κατά περίπτωση από την εκπαιδευτική επιτροπή, κρίνοντας και τα υπόλοιπα προσόντα, ενώ ο υποψήφιοι αξιολογούνται και μέσω συνέντευξης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε τρεις κατηγορίες:

Ι. Επαγγελματίες του χώρου της ψυχικής υγείας με πανεπιστημιακές σπουδές (ψυχολόγοι, ψυχίατροι, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι), οι οποίοι ενδιαφέρονται να διδαχθούν το συστημικό τρόπο σκέψης και τους τρόπους εφαρμογής του στη συμβουλευτική με άτομα, οικογένειες και ομάδες.
ΙΙ. Κάτοχοι γενικού πανεπιστημιακού πτυχίου ή διετούς πτυχίου συμβουλευτικής ψυχολογίας. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται επαγγελματίες, όπως οι εκπαιδευτικοί, γιατροί, νοσηλευτές, επιμελητές ανηλίκων και άλλοι νομικοί που ασχολούνται με οικογενειακά θέματα, καθώς και διαχειριστές ανθρώπινων πόρων (human resource managers, κ.ά.), οι οποίοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν συμβουλευτικές δεξιότητες, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικοί στο χώρο εργασίας τους και αποσκοπούν στην πρόσθετη επαγγελματική ταυτότητα του Συμβούλου.

Οι απόφοιτοι του τρετούς Προγράμματος (κατηγορίες Ι και ΙΙ) προσβλέπουν σε πιστοποίηση από επαγγελματικές εταιρείες συμβουλευτικής, τα μέλη των οποίων μπορούν να φέρουν το τίτλο «σύμβουλος», εφόσον καλύπτουν και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα των εταιρειών αυτών. Οι αιτήσεις αξιολογούνται κατά περίπτωση από την εκπαιδευτική επιτροπή, ενώ ο υποψήφιοι αξιολογούνται και μέσω συνέντευξης.

ΙΙΙ. Οποιοσδήποτε από τους παραπάνω επιθυμεί να διατηρήσει την υπάρχουσα επαγγελματική του ταυτότητα και θέλει να την εμπλουτίσει με το συστημικό σκέπτεσθαι και τις αντίστοιχες δεξιότητες, μπορεί να παρακολουθήσει τα δύο πρώτα από τα τρία έτη της εκπαίδευση. Σε αυτή την περίπτωση δεν προσβλέπει στον ρόλο του Συμβούλου και στο τέλος της διετούς εκπαίδευσης λαμβάνει βεβαίωση της αντίστοιχης εκπαίδευσης που έλαβε, αλλά δεν μπορεί να πιστοποιηθεί για την πλήρη εκπαίδευση της Συστημικής Συμβουλευτικής.
Ο αριθμός των ειδικευόμενων που γίνονται δεκτοί κάθε χρόνο είναι κατά μέσο όρο 20 άτομα. Όσοι γίνονται δεκτοί στο πρόγραμμα οφείλουν να προσκομίζουν βιογραφικό τους σημείωμα και αντίγραφα των πτυχίων τους, τα οποία θα κρατούνται στον ατομικό τους φάκελο μαζί με τις εργασίες τους και τις αξιολογήσεις των εκπαιδευτών τους.

Προοπτικές Κατόπιν Επιτυχούς Ολοκλήρωσης

Όσοι ολοκληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμα (κατηγορίες Ι και ΙΙ) θα αποκτήσουν πιστοποιητικό το οποίο θα βεβαιώνει την ολοκλήρωση του Προγράμματος Ειδίκευσης στη Συστημική Συμβουλευτική (ΠΕΣΣΥ).

Περαιτέρω, οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας (μόνο η Κατηγορία Ι) που ολοκληρώσουν με επιτυχία το τριετές πρόγραμμα μπορούν να κάνουν αίτηση εισαγωγής τους στο τρίτο έτος του τετραετούς Προγράμματος Ειδίκευσης στη Συστημική Θεραπεία (ΠΕΣΘ). Οι αιτήσεις αξιολογούνται κατά περίπτωση από την εκπαιδευτική επιτροπή, κρίνοντας και τα υπόλοιπα προσόντα και τις συστάσεις των εκπαιδευτών τους, ενώ ο υποψήφιοι αξιολογούνται και μέσω συνέντευξης.

Οι εκπαιδευτές ενημερώνουν τους εκπαιδευόμενους για τις προοπτικές επαγγελματικής τους κατοχύρωσης και εξέλιξης στο χώρο της συμβουλευτικής, σύμφωνα με τις ισχύουσες νομικές διατάξεις και τους κανόνες των επαγγελματικών συλλόγων και συμβουλευτικών εταιρειών.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Το πρόγραμμα διαρκεί τρία (3) χρόνια. Οι ειδικευόμενοι μπορούν να αναβάλουν ή να καθυστερήσουν την ολοκλήρωση τμημάτων του προγράμματος κατόπιν συνεννόησης με τον εκπαιδευτή τους (π.χ. πρακτική άσκηση), λόγω επαγγελματικών ή προσωπικών και οικογενειακών υποχρεώσεων.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τους ακόλουθους τομείς (οι ώρες που αναγράφονται δηλώνουν το κατώτερο όριο απαιτούμενων ωρών για κάθε τομέα και για κάθε επαγγελματική κατηγορία).

Κατηγορία Ι
1. Θεωρία (402 ώρες).
2. Εποπτεία (187 ώρες)
3. Πρακτική άσκηση (195 ώρες)
4. Προσωπική (ομαδική) ψυχοθεραπεία συστημικού τύπου (ελάχιστος χρόνος 200 ώρες). Όσοι έχουν ήδη παρακολουθήσει θεραπευτικά προγράμματα άλλων προσεγγίσεων χρειάζεται να συμπληρώσουν τα 2/3 των ωρών αυτών.

Κατηγορία ΙΙ
Επιπρόσθετα των ωρών της κατηγορίας Ι, για την κατηγορία ΙΙ απαιτείται, πέραν της εκπαίδευσης στο ΕΔΑΣ:
1. Πιστοποιημένη παρακολούθηση 50 ωρών σε σεμινάρια, ημερίδες, συνέδρια σχετικά με το επιστημονικό πεδίο της συμβουλευτικής/ή της συστημικής κατεύθυνσης, (Tο κόστος συμμετοχής που επιβαρύνει τον ειδικευόμενο δεν περιλαμβάνεται στα ετήσια δίδακτρα).
2. 100 ώρες εκπαίδευσης με ύλη θεωρίας που θα δοθεί από τον βασικό εκπαιδευτή και που θα αντιστοιχεί στις ανάγκες του εκάστοτε ειδικευόμενου με βάση την αίτηση που έχει καταθέσει στο Ε.Δ.Α.Σ., καθώς και την προσωπική συνέντευξη με τα μέλη της Εκπαιδευτικής Επιτροπής. Η παραπάνω εκπαίδευση θα περιλαμβάνει γραπτές ή προφορικές εργασίες. (Tο κόστος εκπαίδευσης που επιβαρύνει τον ειδικευόμενο δεν περιλαμβάνεται στα ετήσια δίδακτρα).

Κατηγορία ΙΙΙ
1. Θεωρία (276 ώρες)
2. Εποπτεία (121 ώρες)
3. Πρακτική άσκηση (141 ώρες)
4. Προσωπική (ομαδική) ψυχοθεραπεία συστημικού τύπου (ελάχιστος χρόνος 200 ώρες). Όσοι έχουν ήδη παρακολουθήσει θεραπευτικά προγράμματα άλλων προσεγγίσεων χρειάζεται να συμπληρώσουν τα 2/3 των ωρών αυτών.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ
Οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να ικανοποιήσουν όλα τα παρακάτω κριτήρια προκειμένου να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα.
*Τη συστηματική παρακολούθηση του προγράμματος και συμπλήρωση όλων των ωρών σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, όπως κατανέμονται σε κάθε ξεχωριστό τομέα σύμφωνα με το πρόγραμμα.
*Την ολοκλήρωση και παράδοση όλων των γραπτών εργασιών
*Την ολοκλήρωση όλων των προφορικών εργασιών (παρουσιάσεων)
*Τη θετική αξιολόγηση της Εκπαιδευτικής Επιτροπής όσον αφορά τα εξής:

i. την πιστοποιημένη επίδοση στον θεωρητικό και πρακτικό τομέα,
ii. την επίδειξη γνωστικο-συγκινησιακής και κοινωνικής ωριμότητας (κριτική σκέψη, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και συγκρούσεων, επικοινωνιακές δεξιότητες, διαπροσωπικές σχέσεις με συν-εκπαιδευόμενους, αναγνώριση και ικανοποιητικός χειρισμός προσωπικών εμπλοκών και συμβολής στη διαδικασία των παρεμβάσεων συμβουλευτικού τύπου, αξιοποίηση της παρεχόμενης εποπτείας) ,
iii. την επαγγελματική συμπεριφορά,iv. τη μη παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας του Εργαστηρίου. Οι εκπαιδευόμενοι δεν έχουν δικαίωμα να επικαλεστούν άγνοια του κώδικα αυτού.

*Την έλλειψη εκκρεμοτήτων των ειδικευόμενων όσον αφορά τις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στο Εργαστήριο.
Οι εκπαιδευτές παρακολουθούν και καταγράφουν συστηματικά την πρόοδο των εκπαιδευόμενων. Συναντώνται μαζί τους κατ’ ιδίαν όποτε κρίνουν απαραίτητο, συζητούν μαζί τους την πορεία τους και τους ενημερώνουν για τη μέχρι τότε αξιολόγησή τους. Τυχόν αρνητική αξιολόγηση οδηγεί στην παραπομπή τους στους υπεύθυνους του τομέα Εκπαίδευσης οι οποίοι κρίνουν για τη συνέχιση ή όχι της εκπαίδευσης.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ Ή ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ
Όσοι ολοκληρώσουν το πρόγραμμα ικανοποιώντας όλα τα παραπάνω κριτήρια, δικαιούνται την απονομή πιστοποιητικού ολοκλήρωσης του τριετούς Προγράμματος Ειδίκευσης στη Συστημική Συμβουλευτική (ΠΕΣΣΥ). Απαραίτητη προϋπόθεση για την απονομή του πιστοποιητικού είναι η προσκόμιση του προ-απαιτούμενου τίτλου σπουδών βασικής ή/και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης (βλ. «ποιοι γίνονται δεκτοί στο πρόγραμμα»). Ενστάσεις που αφορούν στην άρνηση χορήγησης του Πιστοποιητικού σε εκπαιδευόμενο εξετάζονται με διαδικασίες που προβλέπονται στο καταστατικό του Εργαστηρίου.

Όσοι από τους εκπαιδευόμενους διακόψουν το πρόγραμμα πριν από την ολοκλήρωσή του ή η Εκπαιδευτική Επιτροπή κρίνει πως δεν πληρούν κάποιο από τα κριτήρια που καθορίζουν την ολοκλήρωσή του, ή σκοπεύουν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα στο μέλλον, δικαιούνται την παροχή βεβαίωσης, η οποία θα περιγράφει όσα μέρη του προγράμματος ολοκληρώθηκαν και θα διευκρινίζει τις όποιες εκκρεμότητες ή προϋποθέσεις χορήγησης της βεβαίωσης. Η παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας αφαιρεί αυτομάτως από τους εκπαιδευόμενους το δικαίωμα αυτής της παροχής.

Συνοπτική Παρουσίαση του Προγράμματος Σπουδών

Το πρόγραμμα σπουδών των τριών ετών εκπαίδευσης παρουσιάζεται συνοπτικά παρακάτω. Αναλυτικό πρόγραμμα με το περιεχόμενο της εκπαίδευσης για κάθε έτος παρέχεται στους ειδικευόμενους από τους εκπαιδευτές τους στην αρχή κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς. Οι εκπαιδευτές οφείλουν να τηρούν τις αρχές του συνοπτικού προγράμματος όπως περιγράφεται εδώ, και τις κατευθύνσεις του Εκπαιδευτικού Τομέα, διατηρούν όμως την ακαδημαϊκή ελευθερία να επιλέγουν τις βασικές τους πηγές, να αποφασίζουν για το περιεχόμενο των εργασιών, να παρέχουν πρόσθετες οδηγίες, και να προτείνουν βιβλιογραφία την οποία και θα ανανεώνουν κατά τακτά διαστήματα.

ΘΕΩΡΙΑ
Η θεωρητική κατάρτιση γίνεται κατά τη διάρκεια των Ομάδων Εργασίας. Η κατάρτιση αυτή επιτυγχάνεται: ι) Μέσω εισηγήσεων των εκπαιδευτών, βιωματικών δραστηριοτήτων (π.χ. παίξιμο ρόλων, συζήτηση σε μικρές ομάδες, εικαστικές δραστηριότητες, παρουσιάσεις περιπτώσεων κ.λπ). ιι) Μέσω παρουσιάσεων των εκπαιδευόμενων. ιιι) Μέσω παρακολούθησης ημερίδων/ομιλιών/σεμιναρίων για τους ειδικευόμενους συμβούλους/ θεραπευτές, που διοργανώνονται από ή σε συνεργασία με το Εργαστήριο και οι οποίες κρίνονται από τους εκπαιδευτές ως σχετικές με το αντικείμενο (π.χ. καλύπτουν θέματα των εξειδικευμένων ενοτήτων – βλ. θεματολογία).

Η θεματολογία που καλύπτεται στη διάρκεια των δύο ετών είναι η εξής:

Ι. Γενικά για τη συμβουλευτική
1. Εισαγωγή στη συμβουλευτική εργασία. Δυνατότητες και όρια του συμβουλευτικού ρόλου. Πλαίσια και τύποι παρεμβάσεων.
2. Συμβουλευτικό Μοντέλο τριών φάσεων. Ανάλυση δεξιοτήτων για κάθε φάση.
3. Συμβουλευτική με άτομα, οικογένειες και ομάδες.
4. Σχολές συμβουλευτικής (συνοπτικά) και χρήσιμες τεχνικές
5. Αντιμετώπιση διλημμάτων (ολοκλήρωση ή διακοπή συμβολαίου, διαθεσιμότητα συμβούλου, «μεταβιβάσεις», συμβατότητα, αποτυχία).
6. Προσωπική ανάπτυξη του συμβούλου. Αντιμετώπιση – αποφυγή της επαγγελματικής εξουθένωσης. Οριοθέτηση και προστασία του ρόλου. Αξιοποίηση της έρευνας.
7. Θέματα δεοντολογίας

ΙΙ. Ειδικά για τη συστημική συμβουλευτική
1. Βασικές έννοιες και αρχές της συστημικής θεωρίας.
2. Συνοπτική παρουσίαση των σχολών της οικογενειακής θεραπείας.
3. Χρήσιμες τεχνικές συστημικής/οικογενειακής προσέγγισης
4. Τα τρία στάδια θεραπείας του Συστημικού Συνθετικού Μοντέλου. Ανάλυση του πρώτου (συμβουλευτικού) σταδίου. Ανάπτυξη «συστημικών υποθέσεων».
5. Εξειδικευμένες ενότητες. Στις ενότητες αυτές, εξετάζονται ειδικές εφαρμογές της συστημικής προσέγγισης με ένα ευρύ φάσμα δυσκολιών προσαρμογής σε διάφορα πεδία. Ενδεικτικά αναφέρονται: (i) κύκλος ζωής και οικογενειακές σχέσεις, (ii) πρόληψη και ψυχική υγεία, (iii) ψυχοσωματική υγεία, (iv) σχολείο και εκπαίδευση, (v) διαχείριση κρίσεων, (vi) τραύμα και απώλεια, (vii) εργασιακές σχέσεις, (viii) διαφορετικότητα και στίγμα.
6. Στο τρίτο έτος της εκπαίδευσης δίνεται έμφαση στην εξοικείωση με στοιχεία ψυχοπαθολογίας ώστε οι εκπαιδευόμενοι να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν αντίστοιχα συμπτώματα και να είναι προετοιμασμένοι για τις κατάλληλες συνεργασίες ή παραπομπές σε αρμόδιους επαγγελματίες ψυχικής υγείας

ΕΠΟΠΤΕΙΑ
Η παρεχόμενη εποπτεία προσφέρεται στους επαγγελματίες με στόχο την υποστήριξη και την ενθάρρυνση της εφαρμογής συμβουλευτικών δεξιοτήτων και παρεμβάσεων στο χώρο της εργασίας τους ή στην ιδιωτική τους πρακτική. Επίσης, αφορά παρατηρήσεις, σχόλια και συναισθήματα των ειδικευόμενων που απορρέουν από τις δραστηριότητες του τομέα της πρακτικής άσκησης (βλ. παρακάτω).

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
Η πρακτική άσκηση ολοκληρώνεται:
Ι) Μέσω της παρακολούθησης μαγνητοσκοπημένων ή «ζωντανών» συνεδριών συμβουλευτικής με άτομα ή/και οικογένειες ή/και ομάδα ανάλογα με τις εκάστοτε δυνατότητες του προγράμματος.
ΙΙ) Μέσω ασκήσεων και προσομοιώσεων σε μικρές ομάδες με την παρουσία συντονιστή.
ΙΙΙ) Μέσω παρουσίασης δειγμάτων συμβουλευτικής εργασίας που παραδίδονται ηχογραφημένα ή και βιντεοσκοπημένα στο συντονιστή.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι εκπαιδευόμενοι οφείλουν να ενταχθούν σε πρόγραμμα προσωπικής ψυχοθεραπείας στη συστημική προσέγγιση, το οποίο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει ένταξή τους σε θεραπευτική ομάδα. Όλοι/ες οι ειδικευόμενοι/ες υποχρεούνται να ξεκινήσουν άμεσα προσωπική ψυχοθεραπεία συστημικής κατεύθυνσης με πιστοποιημένο (βάσει των κριτήριων ένταξης στην ΕΛ.Ε.ΣΥ.Θ.) συστημικό ψυχοθεραπευτή/τρια (από τη Γραμματεία παρέχεται λίστα των συνεργατών του Εργαστηρίου). Απαραίτητη προϋπόθεση/κριτήριο επιλογής θα πρέπει να είναι η δυνατότητα ένταξης του ειδικευόμενου/ης το συντομότερο δυνατόν σε ομαδική θεραπεία.
Οι ειδικευόμενοι οφείλουν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα προσωπικής ψυχοθεραπείας τουλάχιστον για 200 ώρες. Η χρονική διάρκεια της θεραπείας τους είναι ανεξάρτητη του προγράμματος. Προκειμένου να πάρουν το πιστοποιητικό τους απαιτείται βεβαίωση για την κάλυψη των απαιτούμενων ωρών και θετική σύσταση από τον θεραπευτή τους, η οποία αποστέλλεται στο Εργαστήριο εμπιστευτικά. Οι ειδικευόμενοι που έχουν παρακολουθήσει θεραπευτικό πρόγραμμα σε προσέγγιση άλλη από τη συστημική οφείλουν και αυτοί να παρακολουθήσουν πρόγραμμα συστημικής θεραπείας με ελάχιστο χρόνο τα 2/3 των 200 ωρών που προβλέπονται.

ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ
Το εργαστήριο διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα και υλικοτεχνική υποδομή για την διεξαγωγή και υποστήριξη όλων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προσφέρει. Κατάλληλοι σεμιναριακοί χώροι, αίθουσες με μονόδρομους καθρέφτες, οπτικοακουστικά μέσα για μαγνητοσκόπηση και παρακολούθηση μαγνητοσκοπημένων συνεδριών.
Το εργαστήριο προσφέρει ακόμα τη δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης εκπαιδευόμενων και προσωπικού σε έγκυρα διεθνή περιοδικά συστημικής και οικογενειακής θεραπείας. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα ανάγνωσης της σειράς «Κειμένων Εργασίας» (ISSN) σε όλους τους ενδιαφερόμενους για θέματα συστημικής επιστημολογίας και θεραπείας.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ

ΈΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Οι ειδικευόμενοι μπορούν να συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα του Εργαστηρίου, ανάλογα με την εμπειρία και τη θεωρητική τους κατάρτιση. Μπορούν επίσης να ζητούν εποπτεία για δικές τους έρευνες ή παρουσιάσεις σε συνέδρια από επιστημονικούς συνεργάτες του Εργαστηρίου που ασχολούνται με συναφή θέματα. Δίνεται επιπρόσθετα η δυνατότητα δημοσίευσης στη σειρά «Κειμένων Εργασίας» (βλ, παραπάνω) κατόπιν υποβολής και αξιολόγησης από την αρμόδια επιτροπή. Οι εκπαιδευόμενοι ενθαρρύνονται να υποβάλλουν κείμενα και ως ένα είδος αξιολόγησης του έργου τους και προδημοσίευσης που επιτρέπει κατόπιν την υποβολή σε επιστημονικά περιοδικά.

ΈΚΤΑΚΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι ειδικευόμενοι ενθαρρύνονται να λαμβάνουν μέρος στις έκτακτες εκπαιδευτικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο, όπως ημερίδες, διαλέξεις, βιωματικά σεμινάρια, θεραπευτικοί μαραθώνιοι κ.ά.

Έχετε απορίες;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ