Δεξιότητες και Παρεμβάσεις
Συστημικής Συμβουλευτικής

Δεξιότητες και Παρεμβάσεις
Συστημικής Συμβουλευτικής
2018-11-29T13:32:59+00:00

Ανακαλύψτε την Συστημική Συμβουλευτική

Εφαρμόστε άμεσα τις γνώσεις σας στο χώρο εργασίας σας!

Το ΔΕ.Π.Σ.ΣΥ σε ώρες

0
Συνολικές Ώρες
0
Ακαδημαϊκά Έτη
0
Ώρες Θεωρίας
0
Πρακτική Άσκηση
0
Ώρες Εποπτείας
0
Προσωπική Θεραπεία

Αναλυτικός Οδηγός Σπουδών

Η Συστημική Προσέγγιση

Η Συστημική αποτελεί μια επιστημονικά κατοχυρωμένη θεωρητική προσέγγιση. Αν και η γνωστότερη εφαρμογή της είναι στο χώρο της ψυχοθεραπείας, η συστημική προσέγγιση έχει πολλές άλλες εφαρμογές, μια από τις οποίες αφορά το χώρο της συμβουλευτική. Ο συστημικός τρόπος σκέψης προσφέρει ένα ευέλικτο, ευρύ και ενοποιητικό πλαίσιο, το οποίο διευκολύνει την οργάνωση της πολυπλοκότητας που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες στο χώρο της δουλειάς τους και διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ τους.

Ποιοι γίνονται δεκτοί στο πρόγραμμα

Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης σε Δεξιότητες και Παρεμβάσεις Συστημικής Συμβουλευτικής (ΔΕΠΣΣΥ) απευθύνεται σε επαγγελματίες που ρόλος τους είναι να βοηθούν άλλους ανθρώπους να αναπτύσσουν το δυναμικό τους, να παίρνουν αποφάσεις, να αντιμετωπίζουν κρίσεις, να επιλύουν συγκρούσεις, και να στηρίζουν και εκείνοι με τη σειρά τους άλλους ανθρώπους. Οι αιτήσεις αξιολογούνται κατά περίπτωση από την εκπαιδευτική επιτροπή, κρίνοντας και τα υπόλοιπα προσόντα, ενώ ο υποψήφιοι αξιολογούνται και μέσω συνέντευξης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε τρεις κατηγορίες:

Ι. Επαγγελματίες του χώρου της ψυχικής υγείας με πανεπιστημιακές σπουδές (ψυχολόγοι, ψυχίατροι, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι), οι οποίοι ενδιαφέρονται να διδαχθούν το συστημικό τρόπο σκέψης και τους τρόπους εφαρμογής του στη συμβουλευτική με άτομα, οικογένειες και ομάδες.

ΙΙ. Κάτοχοι γενικού πανεπιστημιακού πτυχίου ή διετούς πτυχίου συμβουλευτικής ψυχολογίας. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται επαγγελματίες, όπως οι εκπαιδευτικοί, γιατροί, νοσηλευτές, επιμελητές ανηλίκων και άλλοι νομικοί που ασχολούνται με οικογενειακά θέματα, καθώς και διαχειριστές ανθρώπινων πόρων (human resource managers, κ.ά.), οι οποίοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν συμβουλευτικές δεξιότητες ώστε να είναι πιο αποτελεσματικοί στο χώρο εργασίας τους και αποσκοπούν στην πρόσθετη επαγγελματική ταυτότητα του Συμβούλου.

ΙΙΙ. Οποιοσδήποτε από τους παραπάνω επιθυμεί να διατηρήσει την υπάρχουσα επαγγελματική του ταυτότητα και θέλει να την εμπουτίσει με το συστημικό σκέπτεσθαι και τις αντίστοιχες δεξιότητες, μπορεί να παρακολουθήσει τα δύο πρώτα από τα τρία έτη της εκπαίδευση. Σε αυτή την περίπτωση δεν προσβλέπει στον ρόλο του Συμβούλου στο τέλος της διετούς εκπαίδευσης λαμβάνει βεβαίωση της αντίστοιχης εκπαίδευσης που έλαβε,  αλλά δεν μπορεί να πιστοποιηθεί για την πλήρη εκπαίδευση της Συστημικής Συμβουλευτικής.

Ο αριθμός των ειδικευόμενων που γίνονται δεκτοί κάθε χρόνο είναι κατά μέσο όρο 20 άτομα. Όσοι γίνονται δεκτοί στο πρόγραμμα οφείλουν να προσκομίζουν βιογραφικό τους σημείωμα και αντίγραφα των πτυχίων τους, τα οποία θα κρατούνται στον ατομικό τους φάκελο μαζί με τις εργασίες τους και τις αξιολογήσεις των εκπαιδευτών τους

Προοπτικές κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης

Όσοι ολοκληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμα (κατηγορίες Ι και ΙΙ) θα αποκτήσουν πιστοποιητικό το οποίο θα βεβαιώνει την ολοκλήρωση του Προγράμματος Εκπαίδευσης σε Δεξιότητες και Παρεμβάσεις της Συστημικής Προσέγγισης.

Περαιτέρω, οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας (μόνο η Κατηγορία Ι) που ολοκληρώσουν με επιτυχία το διετές πρόγραμμα  μπορούν να κάνουν αίτηση εισαγωγής τους στο τρίτο έτος του τετραετούς Προγράμματος Ειδίκευσης στη Συστημική Θεραπεία (ΠΕΣΘ). Οι αιτήσεις αξιολογούνται κατά περίπτωση από την εκπαιδευτική επιτροπή, κρίνοντας και τα υπόλοιπα προσόντα και τις συστάσεις των εκπαιδευτών τους, ενώ ο υποψήφιοι αξιολογούνται και μέσω συνέντευξης.

Οι εκπαιδευτές ενημερώνουν τους εκπαιδευόμενους για τις προοπτικές επαγγελματικής τους κατοχύρωσης και εξέλιξης στο χώρο της συμβουλευτικής, σύμφωνα με τις ισχύουσες νομικές διατάξεις και τους κανόνες των επαγγελματικών συλλόγων και συμβουλευτικών εταιρειών.

Έχετε απορίες;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ