ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ
Η Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής θεωρεί ότι οι ενέργειες του ΣΕΨ σχετικά με κατοχύρωση του επαγγέλματος των ψυχολόγων και την αντιποίηση του είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να οριστούν σαφώς οι διαχωριστικές γραμμές ως προς τους ρόλους και τις αρμοδιότητες των διαφόρων επαγγελματιών στον χώρο της ψυχικής υγείας.
Η Εταιρεία μας δραστηριοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια και έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της επαγγελματικής ταυτότητας των Συμβούλων Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα. Μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, πιστοποιήσεις και την δημιουργία και τήρηση Κώδικα Δεοντολογίας η ΕΕΣ υποστηρίζει τα μέλη της και εξασφαλίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, τόσο για την σωστή πρακτική των επαγγελματιών όσο και για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.
Τι είναι και τι κάνουν οι Σύμβουλοι Ψυχικής Υγείας
Οι Σύμβουλοι Ψυχικής Υγείας είναι επαγγελματίες που έχουν εξειδικευτεί στην παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης με σκοπό τη βελτίωση της ψυχικής και συναισθηματικής υγείας των ατόμων, των ζευγαριών, των οικογενειών ή και ομάδων. Το έργο τους επικεντρώνεται κυρίως σε:
- Υποστήριξη ατόμων για την αντιμετώπιση καθημερινών προκλήσεων, όπως το στρες, οι αλλαγές στη ζωή, η βελτίωση των σχέσεων και η προσωπική ανάπτυξη.
- Διαχείριση κρίσεων και δύσκολων καταστάσεων, όπως διαζύγιο, πένθος ή επαγγελματική εξουθένωση.
- Ενίσχυση της αυτογνωσίας και της συναισθηματικής ανθεκτικότητας.
- Προαγωγή της ψυχικής υγείας και την πρόληψη ψυχικών διαταραχών μέσα από εξατομικευμένες παρεμβάσεις.
Η δουλειά των Συμβούλων Ψυχικής Υγείας διαφέρει από εκείνη των ψυχολόγων, και των ψυχιάτρων και των ψυχοθεραπευτών καθώς δεν περιλαμβάνει διαγνώσεις ψυχικών διαταραχών, δεν αναλαμβάνουν άτομα με ψυχικές διαταραχές ή τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Οι ΣΨΥ εστιάζουν στη δημιουργία μιας συνεργατικής σχέσης εμπιστοσύνης με τον λήπτη των υπηρεσιών, με σκοπό τη διερεύνηση των προσωπικών του αναγκών και την ανάδειξη των δυνάμεών του.
Σπουδές και εκπαίδευση των Συμβούλων Ψυχικής Υγείας
Οι Σύμβουλοι Ψυχικής Υγείας είναι πλήρως εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι επαγγελματίες. Η εκπαίδευσή τους περιλαμβάνει:
- Εξειδικευμένη τουλάχιστον τριετή εκπαίδευση στη Συμβουλευτική, η οποία περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση σε ψυχολογικές θεωρίες, δεξιότητες επικοινωνίας, δεοντολογία και πρακτική άσκηση σε πραγματικά περιβάλλοντα.
- Πρακτική εποπτεία όπου οι υποψήφιοι Σύμβουλοι εργάζονται υπό την καθοδήγηση έμπειρων επαγγελματιών.
- Προσωπική θεραπεία
- Συνεχιζόμενη εκπαίδευση: Οι Σύμβουλοι που γίνονται μέλη της ΕΕΣ δεσμεύονται να συμμετέχουν σε συνεχιζόμενη δια βίου εκπαίδευση
- Εποπτεία με πιστοποιημένους επόπτες, Επίσης επιμορφώνονται μέσα από σεμινάρια, συνέδρια και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ώστε να διατηρούνται ενημερωμένοι για τις νέες εξελίξεις στον τομέα της Συμβουλευτικής.
Η ΕΕΣ, διασφαλίζει ότι τα μέλη της πληρούν αυστηρά εκπαιδευτικά και επαγγελματικά κριτήρια. Οι Σύμβουλοι Ψυχικής Υγείας που είναι μέλη της ΕΕΣ έχουν λάβει εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών και τηρούν τον Κώδικα Ηθικής & Δεοντολογίας που θεσπίζει η Εταιρεία.
Επιπλέον, η ΕΕΣ οργανώνει συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια που προάγουν την έρευνα και τη γνώση στον τομέα της Συμβουλευτικής, ενώ συνεργάζεται με άλλους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και της ευημερίας στην ελληνική κοινωνία.
Με σταθερή προσήλωση στις αξίες της επαγγελματικής ακεραιότητας και της συνεχούς εξέλιξης, η ΕΕΣ συνεχίζει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη τόσο των επαγγελματιών Συμβούλων όσο και των ατόμων που αναζητούν τις υπηρεσίες τους
Η αναγκαιότητα συνεργασίας
Η ψυχική υγεία είναι ένας πολύπλευρος τομέας στον οποίο διάφοροι επαγγελματίες ψυχολόγοι, ψυχίατροι, ψυχοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί και σύμβουλοι ψυχικής υγείας – καλούνται να συνεργάζονται για την παροχή ολοκληρωμένης και ποιοτικής υποστήριξης στους πολίτες.
Η στοχοποίηση και η δίωξη επαγγελματιών που σέβονται πλήρως την αρμοδιότητα των άλλων και εργάζονται εντός ενός σαφώς καθορισμένου πλαισίου υπονομεύει τη συνεργασία και τελικά δεν εξυπηρετεί το κοινό καλό.
Η ΕΕΣ εκφράζει την προθυμία της για διάλογο και συνεργασία για την εξάλειψη τυχόν παρεξηγήσεων και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας για όλους.
Tο ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (ΕΕΣ)