Καταξιωτική Προσέγγιση: Βασικές Θεωρητικές και Μεθοδολογικές Αρχές

Ο απόφοιτος του Εργαστηρίου Ηλίας Γκότσης, Οικογενειακός Θεραπευτής και συγγραφέας των βιβλίων «Μια Μικρή Άγνωστη Λύπη» και «Η Γραμματική των Απόθεματων» θα βρεθεί στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019, ώρες 17.30 – 21.00 για να παρουσιάσει τις Βασικές Θεωρητικές και Μεθοδολογικές Αρχές του Συστημικού Συνθετικού Μοντέλου Καταξιωτικής Διερεύνησης. (Σ.Σ.Μ.Κ.Δ.).

Βιωματικό εργαστήριο με θέμα : «Δουλεύοντας με το ανοίκειο: Φωνές που περιορίζουν και φωνές που διευκολύνουν την συμπερίληψη. Προ(σ)κλήσεις για Ηθικό Αναστοχασμό, Καταξιωτικά βλέμματα και Καταξιωτικές πρακτικές»

Στο εργαστήριο  οι συμμετέχοντες / ουσες θα συνομιλήσουν και θα διερευνήσουν  με βιωματικό τρόπο  τις θεραπευτικές πρακτικές όταν εργάζονται με πληθυσμούς  που είναι ανοίκειοι στην εμπειρία τους. Θα προσκληθούν να συνομιλήσουν  για τα ζητήματα ηθικής που ανακύπτουν (αναδύονται) στις περιοχές οργάνωσης της ανθρώπινης εμπειρίας  και της συστημικής πρακτικής.

Θα διερευνήσουν επίσης, βιωματικά τις συνηχήσεις που περιορίζουν ή διευκολύνουν τη σύνδεση με το ανοίκειο και  θα  συν-κατασκευάσουν  τοπία ασφάλειας,  υποδοχής, σεβασμού και αξιοπρέπειας των  ατόμων, των ομάδων ή των συστημάτων   με τα οποία εργάζονται.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, θα εργαστούμε με την τεχνική της Περσόνας.

Μέσα από την αξιοποίηση της Περσόνας, στοχεύουμε στην ενίσχυση του εσωτερικού μας διαπασών, στην δημιουργία μιας εμπειρίας συμπερίληψης των εσωτερικευμένων ανοίκειων φωνών μας και βαθιάς κατανόησης και ενσυναίσθησης του/της ανοίκειου/ας  άλλου/ης.  Στοχεύουμε, ακόμα, στη σύνδεση με την ιστορικότητα της μνήμης και της βιωμένης εμπειρίας, η οποία αν και έχει βαθιά εγχαραχθεί, μπορεί να επανανοηματοδοτηθεί, μετασχηματίζοντας, με τον τρόπο αυτό και  διευρύνοντας την εμπειρία, αλλά και την ταυτότητα μέσα από την ενσυνείδητη ανάληψη της ευθύνης και του ελέγχου της αφήγησης της προσωπικής μας ιστορίας, στο παρόν, στο παρελθόν και στο μέλλον.

Το εργαστήριο βασίζεται στο Σ.Σ.Μ.Κ.Δ. και ειδικότερα στην πολυφωνική προσέγγιση, στην Καταξιωτική Συστημική Διερεύνηση και διαπνέεται από την συνεργατική στάση στην ψυχοθεραπεία και την εκπαίδευση.

 

 

 

Εισηγητές:

  • Γκότσης Ηλίας, Κοινωνιολόγος_ Συστημικός Συγγραφέας, Ψυχοθεραπευτής- Οικογενειακός Θεραπευτής. Επιστημονικός Υπεύθυνος και επόπτης της εκπαιδευτικής ομάδας για το Συστημικό Συνθετικό Μοντέλο Καταξιωτικης Διερεύνησης.
  • Άννα Κιαππόκα, Κοινωνική Λειτουργός- Ψυχολόγος. Συστημική και οικογενειακή θεραπεύτρια. Επιστημονική συνεργάτιδα της εκπαιδευτικής ομάδας για το Συστημικό Συνθετικό Μοντέλο Καταξιωτικης Διερεύνησης

Ημερομηνία: Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2019
Ώρες: 17.30 – 21.00
Δικαίωμα Συμμετοχής: 10 ευρώ
Το Σεμινάριο απευθύνεται σε Εκπαιδευόμενους και Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας

2019-11-08T13:23:31+00:00