Ο κινηματογράφος ως εργαλείο στη συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία: εισαγωγή στο Cinema-therapy

Ο κινηματογράφος, πέρα από ψυχαγωγία, μπορεί να μας προσφέρει – με την κατάλληλη καθοδήγηση – «τροφή για σκέψη», διορατικότητα γύρω από προσωπικές μας αναζητήσεις και έμπνευση. Μπορεί επίσης, να μας φέρει πιο κοντά με δικούς μας ανθρώπους και να μας αποκαλύψει νέες πτυχές του εαυτού μας.

Το «Cinema-therapy» είναι πολύ περισσότερα από τα να δεις απλά μια ταινία που απευθύνεται σε ένα δικό σου πρόβλημα. Περιλαμβάνει τη μετέπειτα συζήτηση πάνω στην ταινία, με έναν καταρτισμένο ψυχολόγο, ο οποίος μέσω στοχευμένων ερωτήσεων και μεταφορών, θα εστιάσει σε ποικίλα θέματα, όπως είναι οι πιθανές ταυτίσεις με τους κινηματογραφικούς χαρακτήρες.

Στόχος του workshop είναι η εισαγωγή στην έννοια της κινηματογραφο-θεραπείας, μέσα από θεωρητικές αναφορές και πρακτική εφαρμογή. Θα γίνει και σύντομη αναφορά στο πώς μπορεί ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας να χρησιμοποιήσει την Έβδομη Τέχνη με θεραπευτικά οφέλη, τόσο σε ατομικές συνεδρίες όσο και σε ομάδες.

Έπειτα, θα ακολουθήσει ένα παράδειγμα στην πράξη· θα προβληθεί απόσπασμα επιλεγμένης ταινίας και κατόπιν θα συζητηθεί, ως ένα δείγμα της λειτουργίας του cinema-therapy. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν κατευθυντήριες γραμμές ώστε να παρακολουθήσουν το κινηματογραφικό απόσπασμα, εστιάζοντας κυρίως στους χαρακτήρες και τις καταστάσεις και παραλληλίζοντας αυτά που βλέπουν στην οθόνη, με αυτά που βιώνουν ή έχουν βιώσει στο παρελθόν.

Προβλέπται χρόνος στο τέλος για παρατηρήσεις και ερωτήσεις.

Οι εισηγήτριες:

Ελίνα Πανταλέων

Είναι πτυχιούχος του Προγράμματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Συμβουλευτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο της Μ. Βρετανίας, Manchester Metropolitan University.
Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της στην Οικογενειακή–Συστημική Ψυχοθεραπεία στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων. Παράλληλα με την εκπαίδευσή της, παρακολούθησε μετεκπαιδευτικά σεμινάρια Κλινικής Ψυχοπαθολογίας στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο και κύκλο σεμιναρίων του Τμήματος Ψυχιατρικής Παιδιών & Εφήβων στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.
Έχει ειδικευτεί και ασχολείται επαγγελματικά με τη χρήση του κινηματογράφου ως εργαλείο στην ψυχοθεραπεία, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως συμβουλευτική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων, ζευγαριών, οικογένειας και ομάδας.
www.elinapantaleon.gr 

Μαρία Κωσταλά

Η Μαρία Κωσταλά είναι πτυχιούχος του Προγράμματος Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Η μεταπτυχιακή της εξειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία (MSc in Abnormal and Clinical Psychology) έγινε στο Πανεπιστήμιο του Swansea.

Στο παρελθόν έχει απασχοληθεί ως ψυχολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. Γεννηματάς” – Τμήμα Ψυχιατρικής Εφήβων/Νέων (14-21 ετών), στο Κέντρο Ημέρας της Εταιρίας Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων “Ίρις”, στη Μέριμνα Ζωής Μ. Κ. Ο, στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ανατολικής Αθήνας. Τον τελευταίο χρόνο συνεργάζεται με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Βριλησσίων, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στα Βριλήσσια και συντονίζει ομάδες αυτογνωσίας και ομάδες κινηματογραφοθεραπείας (cinematherapy).
www.mariakostala.com

Ημερομηνία Διεξαγωγής: Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2019
Ώρες: 18.30 – 21.30
Εισηγήτριες: Ελίνα Πανταλέων, Ψυχολόγος | Ψυχοθεραπεύτρια
Μαρία Κωσταλά, Ψυχολόγος | Ψυχοθεραπεύτρια
Διεξαγωγή: Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων, Αίαντος 3α και Τροίας, Βριλήσσια
Δικαίωμα Συμμετοχής: 20 ευρώ

 

 

 

2019-10-10T13:49:50+00:00