Άρθρο της Χ. Κατάκη για τον σύγχρονο άνδρα στο ygeiamou.gr

Αυτά είναι τα πιο τρωτά και ευάλωτα σημεία του σύγχρονου άνδρα

Ποια είναι τα ευάλωτα σημεία που ταλαιπωρούν ψυχικά τον σύγχρονο άνδρα, πόσο διαφορετικός είναι ο τρόπος που αυτά εκφράζονται σε σύγκριση με τις γυναίκες και τι μπορεί να κάνει ένας άνδρας για να βοηθηθεί

Αυξητικές τάσεις φαίνεται ότι σημειώνει η εκδήλωση ψυχολογικών και οργανικών συμπτωμάτων στους άνδρες. Στην διαμόρφωση αυτής της τάσης συνέβαλλε σε μεγάλο βαθμό, μεταξύ άλλων παραγόντων, η οικονομική κρίση που έπληξε την χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας κατάφεραν ένα σοβαρό πλήγμα στην αυτοεκτίμηση του άνδρα που αρχετυπικά ο ρόλος του είναι και παραμένει συνυφασμένος με την ικανότητα του να προσφέρει στην οικογένεια του τα προς το ζην.

Πόσο διαφορετικά είναι τα συμπτώματα του άνδρα σε σύγκριση με τη γυναίκα

Οι διαφορές που παρατηρούμε ανάμεσα στα δύο φύλα οφείλονται κυρίως στον διαφορετικό τρόπο που έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν τις ψυχολογικές και συναισθηματικές δυσκολίες.

Οι γυναίκες τείνουν να συνειδητοποιούν και να εκφράζουν με μεγαλύτερη ευκολία τα βαριά συναισθήματα που νιώθουν και τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκονται. Ενώ οι άνδρες συνηθίζουν να αποκρύπτουν συναισθήματα που συνδέονται με ευαλωτότητα και αδυναμία (φόβο, θλίψη, άγχος, ενοχή κ.λπ.) τόσο από τους άλλους όσο και από τον εαυτό τους.

Τα βαριά συναισθήματα που δεν εκφράζονται ανοιχτά, τείνουν να εμφανίζονται κυρίως μέσα από οργανικά συμπτώματα π.χ. καρδιακά νοσήματα, προβλήματα που σχετίζονται με τον προστάτη, σεξουαλικές δυσλειτουργίες κ.α.

Αυτή η δυσκολία των ανδρών να έρθουν σε επαφή με την ευαλωτότητα τους συχνά εκφράζεται μέσα από διάφορες μορφές εξαρτήσεων (αλκοόλ, ναρκωτικά, τζόγο) και άλλων ριψοκίνδυνων και παρορμητικών συμπεριφορών (ταχύτητα στην οδήγηση, βίαιη συμπεριφορά κ.α.)

Οι συμπεριφορές αυτές δεν εκλαμβάνονται από τον ίδιο ως συμπτώματα δυσφορίας κυρίως γιατί συνδέονται με την στερεοτυπική εικόνα του «δυνατού» άνδρα που τολμά, αντέχει, δεν ζητάει βοήθεια και προσπαθεί μόνος του να διαχειριστεί τις δυσκολίες της ζωής.

Το γεγονός ότι αυτές οι συμπεριφορές συχνά δικαιολογούνται όχι μόνο από τον ίδιο αλλά και τους άλλους, δεν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με αποτέλεσμα να καθυστερείται η έγκαιρη αντιμετώπιση τους. Κανείς δεν υποψιάζεται ότι κουβαλάει μέσα του μια ωρολογιακή βόμβα που, αν δεν ανιχνευτεί εγκαίρως, μπορεί να εκραγεί απροειδοποίητα.

Πώς μπορεί να βοηθηθεί αποτελεσματικά ένας άνδρας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της σύγχρονης ζωής

Γενικά, τα προβλήματα των ανδρών αντιμετωπίζονται κυρίως πυροσβεστικά.

Η ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των ανδρών θα προκύψει μέσα από την αναθεώρηση στοιχείων της παραδοσιακής ανδρικής ταυτότητας. Εμπόδιο σε αυτή την ανατροπή είναι ο ενδόμυχος φόβος του άνδρα ότι αν αποδεχτεί την ευαλωτότητά του, θα χάσει την δύναμή του.

Ενώ η αλλαγή της γυναικείας ταυτότητας συνεπάγεται αποδοχή της δύναμης της, η αντίστοιχη αλλαγή της ανδρικής ταυτότητας προϋποθέτει αποδοχή της ευαλωτότητάς του.

Μέσα από τον θεραπευτικό μας ρόλο παρατηρούμε ότι όλο και περισσότεροι άνδρες αποφασίζουν να ψάξουν μέσα τους για να εντοπίσουν τι είναι αυτό που τους «αρρωσταίνει». Μέσα από διαδοχικές αναδιατυπώσεις και αναμορφώσεις των παραδοσιακών στοιχείων της ταυτότητας τους, οι άνδρες ενισχύουν τα λειτουργικά τους στοιχεία και έτσι σταδιακά οδηγούνται στο να ορίσουν εκ νέου το τι σημαίνει να είναι κανείς άνδρας.

Δημοσιεύτηκε στην Ιστοσελίδα ygeiamou.gr

(13/12/2019)

2020-07-29T13:08:15+00:00