Αποχαιρετισμός στον Πέτρο Πολυχρόνη

Η οικογένεια του Εργαστηρίου πενθεί την απώλεια του Πέτρου Πολυχρόνη, ενός δικού του ανθρώπου, ενός μέλους της ευρείας οικογένειας του.

Ο Πέτρος υπηρέτησε έμπρακτα και με συνέπεια το όραμα των δασκάλων μας και πρωτοπόρων της ελληνικής συστημικής σκέψης με ειλικρίνεια και αγάπη. Προώθησε την δημιουργική συμπόρευση, τις ισότιμες σχέσεις, την συναίνεση και την συλλογικότητα.

Με βαθιά συγκίνηση οι άνθρωποι του Εργαστηρίου αποχαιρετούν τον Πέτρο Πολυχρόνη:

Ο Πέτρος είναι τόσο βαθιά συνδεδεμένος με την προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική μου πορεία, που θα μπορούσα να αναφερθώ σε ατελείωτες αναμνήσεις και εμπειρίες που μοιραστήκαμε. Με τον Πέτρο αλληλεπιδρούσαμε καθόλη την διάρκεια της ανάπτυξης και εξέλιξης της Ελληνικής συστημικής σκέψης. Μας συνέδεαν κοινές ρίζες, κοινές αξίες και δεσμοί μακρόχρονης φιλίας που καλλιεργήθηκαν μέσα από κοινούς αγώνες για την εξέλιξη του κλάδου.

Θα μου μείνει η ζεστή του παρουσία, η στήριξη και η συμπόρευση στην προώθηση του κοινού μας οράματος για μια πιο δημιουργική και υγιή ανέλιξη της κοινωνίας μας.

Xάρις Κατάκη, Ιδρύτρια του Εργαστηρίου

 

Για εμένα, ο θάνατος του Πέτρου ήταν μια μεγάλη απώλεια γιατί ήταν και θεραπευτής μου για πολλά χρόνια. Τα λόγια του μένουν ζωντανά μέσα μου αλλά και μέσα στις δικές μου ομάδες επηρεάζοντας άμεσα και έμμεσα όλους τους ανθρώπους που εγώ συνοδεύω. Ήταν ένας βαθιά συστημικός και ενωτικός άνθρωπος και αυτό που τον χαρακτήριζε και τον ξεχώριζε είναι ότι όλα τα παραπάνω τα έκανε με πολύ χιούμορ.”

Να ‘σαι καλά Πέτρο μου εκεί που είσαι.»

Λητώ Κατάκη, Πρόεδρος του Εργαστηρίου

Ένας σπουδαίος στοχαστής, ένας εξαίρετος ομιλητής και συνομιλητής έφυγε. Θαύμαζα πάντα όταν τον άκουγα την αμεσότητα του λόγου του, αυτή την ικανότητα να μιλάει για βαθιές και συχνά δύσκολες έννοιες με απλότητα αλλά και σαφήνεια. Είναι φτωχότερος τώρα ο χώρος της συστημικής σκέψης.

Καλό ταξίδι Πέτρο Πολυχρονη.”

 

Παναγιώτα Αντωνίου, Παιδοψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια

Η οικογένεια της Συστημικής σκέψης στην Ελλάδα, είναι μία. Τα σπίτια πια, πολλά. Η αγκαλιά όμως παραμένει μία και μεγάλη. Ο Π. Πολυχρόνης είναι πρωτεργάτης μαζί και με άλλους Συστημικούς θεραπευτές, στη δημιουργία και τη διατήρησή της.

Η διεισδυτικότητά και η ανοιχτότητά του στα πράγματα, τον οδήγησαν στο συγκρατημένο και συγκαταβατικό του ύφος. Στο λόγο του, δυναμικός και μαχητής. Πάντα ανθρώπινος και οικογενειακά ανατρεπτικός.

Ήταν ο μεγάλος αδερφός που περίμενες να ακούσεις κάτι το διαφορετικό, από αυτόν. Σοβαρός και μετρημένος, σε παραπλανούσε ότι δεν είχε να σου πει πολλά. Και αυτό το ταλέντο του, η σύνεσή του δηλαδή, τελικά σε μάγευε. Γιατί είχε εσωτερικό πλούτο ο Π. Πολυχρόνης.

Θα λείψει από τη συστημική μας οικογένεια, η παρουσία του, η ματιά του, το επιβλητικό του ύφος. Θα είναι όμως, ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της μεγάλης αγκαλιάς για πάντα.

Ο θεός να τον αναπαύσει.”

Λεωνίδας Κωλέττης, Ψυχολόγος-Οικογενειακός Ψυχοθεραπευτής

Είναι φτωχά τα λόγια για να περιγράψουν τα συναισθήματα για μιά τόσο μεγάλη απώλεια.

Ο Πέτρος ήταν πάνω από όλα ένας καλός Άνθρωπος. Πάντα φιλόξενος σε ανθρώπους κ ιδέες, που έδινε χώρο στο καινούργιο κ στους νέους σεβόμενος το έργο των δασκάλων μας. Δημιουργικός, με όραμα για μιά καλύτερη ζωή με υγιείς σχέσεις, ενωτικός, αγωνιστής, συνοδοιπόρος, ξεχωριστός, πάντα με χιούμορ.

Ευχαριστούμε που υπήρξε στον χώρο μας και στην ζωή μας.”

Ελένη Νίνα, Κλινικός Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια,

Εξωτ. Συνεργάτης του Εργαστηρίου

 

“Ο Πέτρος ήταν πάντα ένας στιβαρός, ποιοτικός, καλοπροαίρετος και ακέραιος άνθρωπος και επιστήμονας από τότε που τον γνώρισα στα πρώτα βήματα της συστημικής μας πορείας. Δεν είχα την τύχη να συνεργαστούμε, όμως πάντα επεδίωκα να τον ακούω

και να παίρνω το έγκυρο ‘στίγμα’ της συστημικής οπτικής με το οποίο ψύχραιμα και μαζί φροντιστικά αγκάλιαζε και πλαισίωνε σύγχρονους και διαχρονικούς προβληματισμούς. Το αποτύπωμά του θα μείνει.”

Μαρία Πυρουνάκη-Λιωνή, Κοινωνική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια,

Εκπαιδεύτρια-Επόπτρια

“Δεν είχα τη τιμή να τον γνωρίζω προσωπικά, όμως ο Πέτρος Πολυχρόνης υπήρξε ένας πολύτιμος δάσκαλος για μένα μέσα από τα βιβλία του, τα θεωρητικά του κείμενα ,τις ομιλίες του, αλλά κυρίως για την ευαισθητοποίηση του για τα κοινά, το περιβάλλον , την εκπαίδευση και πάνω από όλα για τη πίστη του στις ανθρώπινες αξίες και το κοινωνικό ρόλο του θεραπευτή.

Είναι μεγάλη απώλεια για τη συστημική κοινότητα ο θάνατός του, αλλά οι ιδέες του και το έργο του θα μας εμπνέουν, θα μας καθοδηγούν και θα τον κρατούν ζωντανό στη μνήμη μας.”

Ειρήνη Ρέππα, Συστημική Οικογενειακή Θεραπεύτρια Μέλος του ΔΣ της ΕΛΕΣΥΘ

“Τον Πέτρο Πολυχρόνη τον γνώρισα μέσα από αφηγήσεις τρίτων και ως ομιλητή σε συνέδρια και συναντήσεις του κλάδου μας. Ο λόγος του ήταν καθαρός, άμεσος κι αγαπητικός. Με τον θάνατο του συνειδητοποίησα μια βαθύτερη σύνδεση, μια συγγένεια που υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες με την οικογένεια του Εργαστηρίου. Η επίδραση που είχε ο Πέτρος Πολυχρόνης σε δικούς μου δασκάλους και συνεργάτες έχει μεταδοθεί φυσικά σε όλους μας σαν τους κυματισμούς σε μια λίμνη”.

Περσεφόνη Σπανού, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια,

Εκπαιδεύτρια-Επόπτρια

 

Για εμάς, ένας από τους πολλούς λόγους που ο Πέτρος θα μείνει βαθιά συνδεδεμένος μαζί μας οφείλεται στο ότι πάντοτε υποστήριζε και προήγαγε τις δικτυώσεις και τις βαθιές συναισθηματικές αλληλεπιδράσεις. Αυτό εμείς το ζήσαμε έμπρακτα και σε δύο εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για τα 20 και 30 χρόνια της πορείας του Εργαστηρίου όπου μας τίμησε με την παρουσία του και στα δύο.

Στο συνέδριο για τα 20 χρόνια, στο άνοιγμα της εκδήλωσης ο Πέτρος υπογράμμισε την βαθιά μας σχέση και αποτύπωσε με μεστό, τρυφερό και άμεσο τρόπο το κοινό μας όραμα για σύμπνοια και συμπόρευση.

“Στις γιορτές η μάνα μου έλεγε ότι πηγαίνουν δώρα και δίνουν ευχές, για αυτό και εγώ θέλω να δώσω δύο μικρά συμβολικά δωράκια. Το ένα είναι πω πως αισθάνομαι εγώ και το ΑΚΜΑ για τη Χάρις και το Εργαστήριο: αδελφή και αδέλφια, και συνοδοιπόρους στην αδιάκοπη αναζήτηση για το νόημα ζωής, μέσα από την αδιάκοπη προσπάθεια για κατανόηση του ανθρώπου και των ομάδων στις οποίες είναι ενταγμένος.

2021-12-08T17:29:12+00:00