Το συναίσθημα στην Ιστορία και τη Ψυχολογία : Χρόνος , Φύλο, Κοινωνία

 

 

 

 

 

«Η παρούσα εργασία φιλοξενείται από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, το Εργαστήριο Μελέτης των Ανθρώπινων Σχέσεων, τη Βιβλιοθήκη Marie Blanche και την Πολιτιστική Εταιρεία ΑΙΝΟΣ.

Στόχος του έργου είναι να διερευνήσει πτυχές των συναισθημάτων στη σύγχρονη ψυχολογία, να καθορίσει τις σχολές που θα μπορούσαν να αποδειχθούν κερδοφόρες για τη μελέτη των συναισθημάτων στην ιστορία, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις και ευρήματα στη νευροεπιστήμη, τις ψυχολογικές προοπτικές και ειδικότερα τις αρχές του η συστημική προσέγγιση. Θεωρούμε ότι η συστημική προοπτική δίνει χώρο για τη συνθετική χρήση στοιχείων που προέρχονται από διάφορα θεωρητικά μοντέλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις επιθυμίες συγκεκριμένων περιπτώσεων.

Τα ερωτήματα που ελπίζουμε να αντιμετωπίσουμε αναφέρονται στην αναγκαιότητα συσχέτισης της μελέτης των συναισθημάτων στην ιστορία με τη σύγχρονη ψυχολογία, την αντοχή των συναισθημάτων, τη συνάφεια και την εξάρτησή τους από τις ιστορικές συνθήκες, τη σχέση τους με ιδεολογικά, θρησκευτικά, κοινωνικά, οικογενειακά και προσωπικά πλαίσια. Επιπλέον, ελπίζουμε να εξετάσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σύγχρονα γνωσιολογικά εργαλεία για τη διερεύνηση και την περαιτέρω κατανόηση προηγούμενων κοινωνιών αλλά και να εμπλουτίσουμε την κατανόησή μας για το ανθρώπινο πρόσωπο στον 21ο αιώνα με φόντο το ιστορικό παρελθόν και το παρόν του πλαίσιο.

Ελπίζουμε μέσω αυτού του έργου να καθιερωθεί ένας διεπιστημονικός διάλογος μεταξύ ιστορικών και ψυχολόγων που θα αποδειχθεί διορατικός και αμοιβαία καρποφόρος για τη μελέτη της ιστορίας αλλά και για τη μελέτη των ανθρώπινων συστημάτων, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γεννιούνται, αναπτύσσονται οι άνθρωποι. , θέτουν στόχους και ζουν τη ζωή τους με νόημα».

2023-02-28T21:02:55+00:00