Ο κινηματογράφος, πέρα από ψυχαγωγία, μπορεί να μας προσφέρει – με την κατάλληλη καθοδήγηση – «τροφή για σκέψη», διορατικότητα γύρω από προσωπικές μας αναζητήσεις και έμπνευση. Μπορεί επίσης, να μας φέρει πιο κοντά με δικούς μας ανθρώπους και να μας αποκαλύψει νέες πτυχές του εαυτού μας.
Το «Cinema-therapy» είναι πολύ περισσότερα από τα να δεις απλά μια ταινία που απευθύνεται σε ένα δικό σου πρόβλημα. Περιλαμβάνει τη μετέπειτα συζήτηση πάνω στην ταινία, με έναν καταρτισμένο ψυχολόγο, ο οποίος μέσω στοχευμένων ερωτήσεων και μεταφορών, θα εστιάσει σε ποικίλα θέματα, όπως είναι οι πιθανές ταυτίσεις με τους κινηματογραφικούς χαρακτήρες.
Στόχος του workshop είναι η εισαγωγή στην έννοια της κινηματογραφο-θεραπείας, μέσα από θεωρητικές αναφορές και πρακτική εφαρμογή. Θα γίνει και σύντομη αναφορά στο πώς μπορεί ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας να χρησιμοποιήσει την Έβδομη Τέχνη με θεραπευτικά οφέλη, τόσο σε ατομικές συνεδρίες όσο και σε ομάδες.
Έπειτα, θα ακολουθήσει ένα παράδειγμα στην πράξη· θα προβληθεί απόσπασμα επιλεγμένης ταινίας και κατόπιν θα συζητηθεί, ως ένα δείγμα της λειτουργίας του cinema-therapy. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν κατευθυντήριες γραμμές ώστε να παρακολουθήσουν το κινηματογραφικό απόσπασμα, εστιάζοντας κυρίως στους χαρακτήρες και τις καταστάσεις και παραλληλίζοντας αυτά που βλέπουν στην οθόνη, με αυτά που βιώνουν ή έχουν βιώσει στο παρελθόν.
Προβλέπται χρόνος στο τέλος για παρατηρήσεις και ερωτήσεις.
Οι εισηγήτριες:
Ελίνα Πανταλέων
Είναι ψυχολόγος, πτυχιούχος του Προγράμματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Συμβουλευτική Ψυχολογία από το Manchester Metropolitan University (UK) και έχει ειδικευτεί στη Συστημική Ψυχοθεραπεία στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων. Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού της, ολοκλήρωσε τη διπλωματική της με θέμα «Η Θεραπευτική Αξία των Ταινιών», όπου μελέτησε πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο κινηματογράφος ως εργαλείο στην ψυχολογία, μέσα από βιβλιογραφική έρευνα και συνεντεύξεις με πρωτοπόρους του κλάδου και έκτοτε ασχολείται επαγγελματικά με την εφαρμογή του cinema-therapy, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως συμβουλευτική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων, ζευγαριών, οικογένειας και ομάδας.
Μαρία Κωσταλά
Είναι ψυχολόγος, πτυχιούχος του Προγράμματος Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, και συστημική ψυχοθεραπεύτρια. Η μεταπτυχιακή της εξειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία (MSc in Abnormal and Clinical Psychology) έγινε στο Πανεπιστήμιο του Swansea, και έχει παρακολουθήσει το «Certificate Program In Cinema Therapy» του Zur Institute. Έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα ειδίκευσης στη Συστημική Ψυχοθεραπεία στο Ινστιτούτο «Λόγω Ψυχής», ενώ ταυτόχρονα έχει εκπαιδευτεί στη Θεραπεία Ζεύγους. Τα τελευταία χρόνια διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο Χαλάνδρι όπου εργάζεται με ενήλικες, ζευγάρια και οικογένειες και παράλληλα ασχολείται με την αξιοποίηση του κινηματογραφου στην θεραπευτική πρακτική, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό πλαίσιο.
Ημερομηνία Διεξαγωγής: Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2019
Ώρες: 18.30 – 21.30
Εισηγήτριες: Ελίνα Πανταλέων, Ψυχολόγος | Ψυχοθεραπεύτρια
Μαρία Κωσταλά, Ψυχολόγος | Ψυχοθεραπεύτρια
Διεξαγωγή: Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων, Αίαντος 3α και Τροίας, Βριλήσσια
Δικαίωμα Συμμετοχής: 20 ευρώ