Στολάκη Έλενα

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε τις βασικές της σπουδές στα Παιδαγωγικά στην Θεσσαλονίκη και στην Κοινωνική Εργασία στην Αθήνα. Μεταπτυχιακές Σπουδές πραγματοποίησε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο αντικείμενο της Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας και της Πρόληψης των Ψυχιατρικών Διαταραχών. Ειδικεύτηκε α. στη Συστημική και Οικογενειακή Θεραπεία και β. στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών – Εποπτών στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων. Είναι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΕΠΙΣ).

Από το 1997 έως και το 2001 εργάστηκε στο πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο Πρόληψης κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών στην Κέρκυρα, με κύρια δραστηριότητα τις παρεμβάσεις πρωτογενούς πρόληψης σε θέματα χρήσης ουσιών και ψυχικής υγείας στο χώρο του σχολείου. Από το 2001 έως και το 2006 εργάστηκε στο «Κέντρο Εκπαίδευσης για την Πρόληψη της Χρήσης Ναρκωτικών και την Προαγωγή της Υγείας» του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), ως εκπαιδεύτρια και επόπτρια στελεχών (Ψυχίατροι, Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, επαγγελματίες του χώρου της υγείας) του δικτύου πρωτογενούς πρόληψης του ΟΚΑΝΑ. Επίσης συμμετείχε στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ομάδων εργασίας και εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε θέματα χρήσης και αξιοποίησης εκπαιδευτικού υλικού πρόληψης εξαρτησιογόνων ουσιών, ψυχικής υγείας και γενικότερα σε θέματα Αγωγής Υγείας. Από το 2006 έως και το 2007 διετέλεσε Υπεύθυνη Κατάρτισης του Εξειδικευμένου Κέντρου Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης ΑΜΕΑ (Ψυχωτικοί, άτομα με νοητική υστέρηση και με  σκλήρυνση κατά πλάκας) του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής ( ΕΠΙΨΥ).

Από το 2003 συνεργάζεται με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου ως Εκπαιδεύτρια και Επόπτρια σε Εκπαιδευτικούς Ψυχολόγους και Εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Προγράμματα και Παρεμβάσεις Πρωτογενούς Πρόληψης στον τομέα της Ψυχικής Υγείας).

Έχει εικοσαετή εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης και της εποπτείας Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας, Εκπαιδευτικών, Σπουδαστών σε ΙΕΚ και ΚΕΚ καθώς και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (πρώην χρήστες, ψυχωτικοί ασθενείς).

Συνεργάζεται με το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων ως Ψυχοθεραπεύτρια (2005), αλλά και ως Επόπτρια – Εκπαιδεύτρια στα Προγράμματα: 1.Δεξιότητες και Παρεμβάσεις Συστημικής Συμβουλευτικής (Δ.Ε.Π.Σ.ΣΥ.), 2.Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Συστημική Ψυχοθεραπεία καθώς και σε Βιωματικούς Μαραθώνιους. Από το 2005 εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια-οικογενειακή θεραπεύτρια.

Από τον Απρίλιο του 2011 συνεργάζεται με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ως Επιμορφώτρια  ομάδας και σχέσεων στη σχολική κοινότητα, στο πλαίσιο του προγράμματος Επιμόρφωσης Εκπαιδευτών Ελλάδας.

Έχει συμμετάσχει σε Ερευνητικά και Πιλοτικά προγράμματα και έχει πάρει ενεργά μέρος σε Επιστημονικά Συνέδρια. Έχει επιμεληθεί το εκπαιδευτικό υλικό «Ανάπτυξη της επικοινωνίας στη σχολική τάξη με τη χρήση μεθόδων ενεργητικής μάθησης», (2000), Υπουργείο Παιδείας.

Εργασία της με τίτλο: «Σε αναζήτηση προσώπου. Μια περίπτωση Σωματοδυσμορφικής Διαταραχής και Συστημικής Παρέμβασης» έχει εκδοθεί στην σειρά  κειμένων  εργασίας του Ε.Δ.Α.Σ (2008).

Είναι μέλος του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ),της Ελληνικής (ΕΕΣ) και της Ευρωπαϊκής (EAC) Εταιρείας Συμβουλευτικής ,της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA), της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδας (ΕΕΨΕ) και κατέχει το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Ψυχοθεραπείας (ECP) που απονέμει η EAP (European Association for Psychotherapy). Τέλος, είναι μέλος στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκυρας.

2022-11-07T18:34:23+00:00