Η Χάρις Κατάκη, διδάκτωρ Ψυχολογίας, έχει διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη και στη διάδοση της Ελληνικής Συστημικής Σκέψης μέσα από το θεωρητικό, ερευνητικό, εκπαιδευτικό και εποπτικό της ρόλο όπως και μέσα από τη συγγραφική και εκδοτική της δραστηριότητα.
Η θεωρητική και η ερευνητική της εργασία, οδήγησε στη σύλληψη και στην ανάπτυξη του Συνθετικού Μοντέλου Συστημικής Θεραπείας (ΣΥ.ΜΟ.ΣΥ.Θ.), το οποίο αποτελεί το θεωρητικό υπόβαθρο όλων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Εργαστηρίου.
Έχει ιδρύσει και διευθύνει τη γνωστή δημοφιλή σειρά Ανθρώπινα Συστήματα, στην οποία έχουν ενταχθεί πάνω από 30 βιβλία που απευθύνονται τόσο στο ευρύ κοινό όσο και σε κοινωνικούς επιστήμονες και επαγγελματίες ψυχικής υγείας, καθώς και τα δικά της 8 βιβλία.
Η Χάρις Κατάκη έχει παίξει πρωτεύοντα ρόλο σε πολλές επιστημονικές εταιρείες και οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στις οποίες είχε αναλάβει καίριες θέσεις και τιμητικές διακρίσεις:
Πρώτη πρόεδρος και από το 2016 επίτιμη πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ)
Μέλος του Δ.Σ. του επιμελητηρίου των Εθνικών Εταιρειών της European Association of Family Therapy (EFTA)
Μέλος του Δ.Σ. και δυο φορές υποψήφια πρόεδρος της International Association of Family Therapy (IFTA) και πρόεδρος του διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα το 1996
Μέλος με τιμητική διάκριση της European Association of Psychotherapy (ΕΑΡ)
Approved supervisor της Αmerican Association of Marriage and Family Therapy (AAMFT)
Επίτιμο μέλος του TAOS INSTITUTE: An international community of scholars and practitioners
Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συστημάτων (ΕΕΣ)
Μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Εταιρείας Ελληνικών Συστημικών Εταιρειών (ΕΘΟΣ)
Μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).
Facebook Page
Από τη θεραπεία στη συγγραφή…
Οι ατελείωτες ώρες που έχω περάσει συνομιλώντας με μεμονωμένα πρόσωπα, με ζευγάρια, με ολόκληρες οικογένειες, μέσα σε θεραπευτικές και συναφείς εκπαιδευτικές ομάδες συσσώρευσαν μέσα μου γνώση και εμπειρία που θέλησα να μοιραστώ με το ευρύ κοινό και με τους συναδέλφους μου.
Στόχος μου ήταν να γράψω βιβλία τα οποία να επικοινωνούν την επιστημονική γνώση που δεν έχει πατρίδα και την εμπειρική γνώση που, επειδή είναι πιο κοντά στην λεγόμενη κουλτούρα, αντλεί χυμούς από την δική μας δεξαμενή, τα διαφοροποιημένα μοτίβα ιδεών, συγκινήσεων και πράξεων.
Από την άμεση επαφή με πολλούς ανθρώπους έβλεπα όλο και πιο ξεκάθαρα ότι οι προσωπικές κατασκευές και οι επιλογές έχουν ένα συλλογικό υπόβαθρο. Θέλησα λοιπόν να μεταφέρω μέσα από την θεραπευτική μου εμπειρία, την πολιτισμική μας ταυτότητα, τα ελληνικά. δηλαδή, μοτίβα σκέψης, συναισθήματος και πράξης. Ήθελα να γράψω βιβλία που να αποπνέουν το άρωμα και την γεύση του τόπου μας.
Τα βιβλία που έγραψα είναι το προϊόν της συνεργασίας μου με πάρα πολλούς ανθρώπους που έμμεσα ή άμεσα συνέβαλαν στο τελικό αποτέλεσμα. Η πορεία που διένυσα με τους μαθητές, τους συνεργάτες μου και τους θεραπευόμενούς μας, έχει συνδέσει άρρηκτα τη δική τους ζωή με την προσωπική, επιστημονική και επαγγελματική μου εξέλιξη.
Η παραβατικότητα ως κοινωνικό φαινόμενο. Της Χάρις Κατάκη
Με αφορμή την οικονομική κρίση, οι συζητήσεις πάνω στο θέμα της παραβατικότητας πληθαίνουν. Στον τόπο μας, σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε, το θέμα απασχολεί την κοινή γνώμη, ίσως όσο κανένα άλλο, γιατί προβάλλεται ως κεντρικός παράγοντας της οικονομικής
Η πορεία προς το συν είναι μονόδρομος / της Χάρις Κατάκη
Σε μια εποχή που τα αδιέξοδα του πλανήτη έχουν πια συνδεθεί με τις δικές μας προσωπικές και συλλογικές επιλογές, όλα τα διλήμματα, όλες οι διχογνωμίες, όλες οι αντιφατικές αντιλήψεις που μας διχάζουν μπορούν να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν όταν είμαστε
Workshops Διημερίδας 40 χρόνων του Εργαστηρίου
Δηλώστε συμμετοχή στα Workshop της Διημερίδας
Επετειακή Επιστημονική Διημερίδα από το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων: «Ανθρώπινες Ομάδες, Εργαστήρια Ζωής»
Επετειακή Επιστημονική Διημερίδα από το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων: «Ανθρώπινες Ομάδες, Εργαστήρια Ζωής» Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επετειακή επιστημονική διημερίδα του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων λειτουργίας του. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 23
Η σύλληψη και η εφαρμογή του Συνθετικού Μοντέλου Συστημικής Θεραπείας (ΣΥ.ΜΟ.ΣΥ.Θ)…
Οι ολιστικές επιστημονικές θεωρήσεις που αναζήτησα έδωσαν διέξοδο στην ανάγκη μου να παρατηρώ πολύπλοκα μοτίβα σκέψης, συναισθημάτων, πράξεων και συμπεριφοράς. Η ενοποιητική οπτική μέσα από την οποία έβλεπα πάντα τον κόσμο εκπορεύεται από την πεποίθηση ότι ανάμεσα στον ακατάσχετο σχετικισμό και στην άκαμπτη αδιαλλαξία υπάρχει ένας απέραντος χώρος που επιτρέπει την ανάπτυξη συνθετικών ολιστικών εννοιών, αρχών, συναισθηματικών αποχρώσεων, επικοινωνιακών διαδρομών.
Οι θεωρητικές μου αναζητήσεις αλλά κυρίως η θεραπευτική εμπειρία με έχουν πείσει ότι η ευελιξία που προσφέρει ένα συνθετικό πλαίσιο αναφοράς είναι δυνατόν να συνυπάρχει με την απαραίτητη οριοθέτηση ανάμεσα σε αυτοτελή γνωστικά πεδία.
Η πολυμορφία σε ό,τι αφορά τις προσωπικές και συλλογικές κατασκευές και ορατές συμπεριφορές, η ποικιλία των εναλλακτικών οπτικών και τρόπων αντιμετώπισης της ζωής, με έμαθε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βλέπεις πιο βαθιά, πιο καθαρά και πιο μακριά είναι να παρατηρείς τα επιμέρους ερεθίσματα που δέχεσαι μέσα από έναν ευρυγώνιο φακό που σου επιτρέπει να συνδέεις και να συνθέτεις τις πληροφορίες που ανταλλάσσονται.
Κάτω από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν στις σύγχρονες κοινωνίες έχουμε ανάγκη από ένα ευρύ και ευέλικτο πλαίσιο μέσα στο οποίο να εντάξουμε και να συνθέσουμε τη γνώση και την εμπειρία μας. Μια συνθετική οπτική που ξεπερνάει δυϊσμούς και εξυπηρετεί την ανάγκη για διευρυμένα θεωρητικά πλαίσια αναφοράς επιτρέπει την ένταξη των επιμέρους αιτημάτων και παρεμβάσεων σε ένα ευρύ και ευέλικτο πλαίσιο.
Αυτή την ολιστική οπτική της ζωής και της γνώσης μού την προσέφερε η συστημική επιστημολογία η οποία προσφέρει ένα συνθετικό πλαίσιο αναφοράς μέσα στο οποίο μπορούν να ενταχθούν και να οργανωθούν τα επιμέρους στοιχεία της ολότητας. Η ενοποιητική αυτή θεώρηση της ζωής και της γνώσης αντιμετωπίζει την πολυμορφία και την πολυπλοκότητα της ζωής και της γνώσης με την ανάπτυξη εννοιών και αρχών που συμβάλουν στην οργάνωσή της, με εξόπλισε με ένα ανεκτίμητο εργαλείο.
Σε μια εποχή που τα αδιέξοδα του πλανήτη έχουν πια συνδεθεί με τις δικές μας προσωπικές και συλλογικές επιλογές, όλα τα διλήμματα, όλες οι διχογνωμίες, όλες οι αντιφατικές αντιλήψεις που μας διχάζουν μπορούν να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν όταν είμαστε ανοιχτοί να χτίσουμε γέφυρες, ανάμεσα σε εσωτερικούς, διαπροσωπικούς και επιστημολογικούς διχασμούς.
Περισσότερα για το ΣΥΜΟΣΥΘ πατώντας εδώ